Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Konflikt na Blízkom východe: Hamas priznáva, že útok zo 7. októbra mal chyby
Zdielať na

Konflikt na Blízkom východe: Hamas priznáva, že útok zo 7. októbra mal chyby

Zdroj: TASR

TEL AVIV / V Tel Avive demonštrovali 10-tisíce ľudí proti vláde premiéra Netanjahua. Dav žiadal výmenu vlády a prepustenie rukojemníkov. Netanjahu medzitým odmietol tvrdenia amerického prezidenta Bidena, ktorý povedal, že Palestínsky štát by mohol vzniknúť aj počas vlády pod jeho vedením. Pokiaľ ide o izraelskú kontrolu nad Západným brehom Jordánu, nepripúšťa žiadne kompromisy. Izraelská armáda pokračuje v ofenzíve na juhu aj severe Pásma Gazy. V meste Chán Júnis vojaci objavili tunel, kde radikáli z Hamasu zadržiavali časť rukojemníkov.

Hamas tvrdí, že útok zo 7. októbra boli nevyhnutný, no priznáva chyby

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu vyhlásilo, že útok na Izrael zo 7. októbra bol "nevyhnutným krokom" cieleným proti izraelskej okupácii palestínskych území. Zároveň však v 16-stranovej správe o týchto útokoch priznalo, že sa pri vpáde do Izraela dopustilo aj určitých chýb, a to "v dôsledku rýchleho kolapsu izraelského bezpečnostného a vojenského systému a chaosu, ktorý vypukol pozdĺž oblastí hraničiacich s Gazou". TASR správu prevzala z agentúry AFP.Dokument je prvou oficiálnou správou o zmienených útokoch, ktorú Hamas zverejnil, a to v angličtine a arabčine, pričom v ňom zdôvodňuje svoje októbrové konanie.

Podľa údajov AFP vychádzajúcich z oficiálnych dát Izraela zabili militanti pri týchto útokoch približne 1140 ľudí, z ktorých väčšina boli civilisti. Hamas teraz uviedol, že útoky boli "nevyhnutným krokom, ako aj normálnou reakciou" zameranou proti všetkým izraelským sprisahaniam proti Palestínčanom. Hamas v predmetnom dokumente vyzýva aj na "okamžité zastavenie izraelskej agresie v Gaze" a tiež zastavenie "zločinov a etnických čistiek páchaných na celom obyvateľstve (Pásma) Gazy".Militantné hnutie zároveň odmietlo akékoľvek medzinárodné aj izraelské plány rozhodnovať o budúcnosti Pásma Gazy po skončení vojny, ktorú v tejto palestínskej enkláve vedie Izrael s Hamasom. "Zdôrazňujeme, že palestínsky ľud je schopný rozhodnúť o svojej budúcnosti a riešiť si svoje vnútorné záležitosti," uvádza Hamas a dodáva sa, že nikto na svete nemá právo rozhodovať v jeho mene. Vojnu v Gaze rozpútali práve zmienené útoky zo 7. októbra Hamas vtedy počas vpádu na juh Izraela zabil približne 1140 ľudí, väčšinou izraelských civilistov. Zároveň zajal aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých zhrubna 132 zostáva podľa Izraela naďalej v zajatí. Predpokladá sa, že najmenej 27 z týchto rukojemníkov bolo medzičasom zabitých.

​Tisíce Izraelčanov opäť protestovali proti Netanjahuovi a žiadali koniec vojny

Tisíce Izraelčanov v sobotu protestovali proti vláde izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V izraelskom meste Tel Aviv vyzvali na okamžité ukončenie vojny s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, čo by podľa nich viedlo k prepusteniu vyše 100 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. "Zastavte boje, neste následky," uviedol na proteste demonštrant, ktorého rodinný príslušník je jedným z rukojemníkov, ktorých militanti z Hamasu uniesli do Pásma Gazy počas brutálneho októbrového útoku na Izrael.Hamas počas novembrového dočasného prímeria prepustil desiatky rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných vo väzniciach v Izraeli. Následne však vyhlásil, že zvyšných rukojemníkov neprepustí, kým sa izraelská armáda nestiahne z Pásma Gazy.

Izrael uvádza, že v Gaze je stále 132 rukojemníkov, z ktorých 27 už nežije. Netanjahu a jeho spolupracovníci zároveň tvrdia, že k ich prepusteniu dôjde len vtedy, keď bude Hamas vojensky zničený. Niekoľko stoviek ľudí protestovalo aj v izraelskom hlavnom meste Jeruzalem. V meste Haifa na severe Izraela sa tiež zhromaždili stovky podporovateľov ľavicovej strany Chadaš a vyzvali Netanjahua na odstúpenie. Príbuzní rukojemníkov zároveň v piatok večer začali protest pred Netanjahuovým domom v meste Cézarea. "Očakávame, že seriózni ľudia vystúpia a povedia nám, ako sa majú naši blízki," uviedol príbuzný jedného z rukojemníkov podľa izraelského denníka Haaretz. Hnutie Hamas spustilo 7. októbra útoky na Izrael, pri ktorých prišlo o život približne 1140 ľudí, prevažne civilistov. Približne 240 ďalších osôb odviedli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izrael vtedy vyhlásil, že toto hnutie zničí, a následne spustil ofenzívu v Pásme Gazy. Tá si vyžiadala už viac než 24.700 obetí, píše AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze kontrolované Hamasom.

Lídri nezúčastnených krajín odsúdili vojnu v Gaze a útoky na civilistov

Lídri takzvaných nezúčastnených krajín odsúdili izraelskú vojenskú operáciu proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy, ako aj útoky na tamojšie civilné obyvateľstvo a infraštruktúru. Urobili tak v sobotňajšom spoločnom vyhlásení vydanom na záver dvojdňového samitu v ugandskej metropole Kampala, informuje agentúra AP. Účastníci samitu Hnutia nezúčastnených krajín, čo sú štáty nezapojené do mocenských blokov, označili Izraelom vedenú vojnu v Gaze za "nelegálnu" a vyzvali na uzavretie prímeria, ktoré by umožnilo dodávky potrebnej humanitárnej pomoci.

Zároveň v spoločnom vyhlásení podporili perspektívu vzniku palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 a súčasne vyzvali na prijatie Palestíny za člena Organizácie Spojených národov. V tejto súvislosti odsúdili aj pokračujúce izraelské osadnícke aktivity na palestínskych územiach a na Golanských výšinách, ako aj izraelskú okupáciu týchto území. Na dvojdňovom samitu Hnutia nezúčastnených krajín v Kampale sa zúčastnilo 30 hláv štátov. Táto medzinárodná organizácia združuje približne 120 krajín prevažne z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie.

Počet obetí v Pásme Gazy stúpol na vyše 25 000, tvrdí Hamas

Najmenej 25.105 ľudí zahynulo v Pásme Gazy od októbrového vypuknutia vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. V nedeľu to vo vyhlásení uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom. Vyhlásenie dodáva, že zranenia za rovnaký čas utrpelo 62.681 ľud, informuje agentúra AFP. Podľa izraelskej armády k počtu obetí prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov alebo do ich okolia a palestínskych civilistov tak zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je na zozname teroristických organizácii v EÚ aj USA, to popiera.
Izrael sa počas svojej ofenzívy v Gaze sústreďuje na zničenie Hamasu, zodpovedného za bezprecedentný útok na izraelské územie zo 7. októbra. Boje sa v súčasnosti sústreďujú najmä na oblasť mesta Chán Júnís na juhu enklávy, správy o ťažkých bojoch a ostreľovaní však stále prichádzajú aj z mesta Gaza a z iných lokalít v severnej časti pásma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy