Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Peter Kotlár bude novým splnomocnencom pre preverenie manažmentu pandémie
Zdielať na

Peter Kotlár bude novým splnomocnencom pre preverenie manažmentu pandémie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda schválila nového splnomocnenca, ktorý má preveriť rozhodovanie štátnych orgánov počas pandémie Covidu. Stal sa ním poslanec za SNS Peter Kotlár. Opozícia hovorí o politickej trafike, ale hlavne o nepodarenom vtipe. Kotlár totiž spochybňuje, že nejaká pandémia vôbec bola.

Peter Kotlár je novým splnomocnencom vlády vyšetrovania manažmentu pandémie. Na úrade sa vrelo zvítal s Robertom Ficom. 

Poslanec SNS je zároveň je známy antivaxer a spolumoderátor Martiny Šimkovičovej z internetovej televízie Slovan. "Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rokoch 2020 - 2022," vysvetlil predseda vlády Robert Fico, ktorý návrh na rokovanie predložil.

V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd. "Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkla štandardnej kontrole: prebiehala mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly," priblížil v materiáli. Kotlárovou úlohou bude preto tiež zaistiť, aby sa "podobné zlyhania štátu" už neopakovali.

Robert Fico: Pán Kotlár je dostatočne vybavený, pokiaľ ide o informácie

"Pán Kotlár je dostatočne vybavený, pokiaľ ide o informácie," uviedol predseda vlády. "Toto obdobie (pandémiu) prešetríme a navrhneme správne postupy," dodal Kotlár. "Musíme preveriť umelé nadhodnocovanie poštu chorých a aj to, či sa jednalo o ochorenie alebo pandémiu," vysvetlil svoje slová. "Toto sú ľudia, ktorí prezentujú novú vládnu moc," upozornil exminister zdravotníctva Marek Krajčí. 

"Pán Kotlár je známy dezinformátor, ktorý sa vyjadruje v súvislosti s pandémiou ohľadom satanistických základní a spochybňuje samotnú existenciu pandémie," uviedol poslanec Oskar Dvořák. Riadením pandémie sa pritom už dlhšiu dobu zaoberá Generálna prokuratúra. Peter Kotlár odmietol prezradiť, s akými odborníkmi chce pri vyšetrovaní spolupracovať. Vzhľadom na jeho dlhodobé spochybňovanie Covidu, opatrení či vakcín, sa nedá očakávať, že pôjde o všeobecne uznávaných odborníkov. "Je to facka do tváre všetkých zdravotníkov," dodal poslanec Peter Stachura. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy