Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Andrej Danko ako prezident? Zatiaľ má vyzbieraných 10-tisíc podpisov
Zdielať na

Andrej Danko ako prezident? Zatiaľ má vyzbieraných 10-tisíc podpisov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mandát Zuzany Čaputovej sa čoskoro končí a Slovensko čakajú voľby prezidenta Slovenskej republiky. Oficiálne sa zatiaľ vie o kandidátoch, ako Ivan Korčok či Štefan Harabin a Ján Kubiš. Už dlho sa však skloňuje aj meno predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Svoj výrazný posun pre Joj 24 ale priznal aj Andrej Danko (SNS).

Predseda strany SNS Andrej Danko prezradil, že jeho zbieranie podpisov dosiahlo hranicu 10-tisíc. Na možnú kandidatúru mu stále chýba 5-tisíc podpisov. Na otázku, či prípadne plánuje kandidovať aj proti koaličnému partnerovi Petrovi Pellegrinimu priamo neodpovedal. Podpisy ale automaticky neznamenajú, že kandidovať bude. Andrej Danko si necháva zadné vrátka. S Pellegrinim totiž chce podporu zobchodovať výmenou za ministerstvo alebo post predsedu parlamentu.

Podľa Andreja Danka si voliči SNS za prezidenta skôr vyberú Štefana Harabina ako Petra Pellegriniho. "To je to, čo Pellegrini nechápe. Je príliš liberálny. Ja som mu podal priateľskú ruku, Pellegrini ju odmietol. Čo bude ďalej, to je jeho vec," povedal. "Ak bude koaličný prezident, chceme otvoriť koaličnú zmluvu z hľadiska pozícií," dodal. Keďže zmenu v koaličnej zmluve Pellegrini nepripúšťa, Danko začal zbierať podpisy. Na otázku, do akej miery je jeho kandidatúra reálna, Danko odpovedal, že to závisí od správania Harabina a Pellegriniho a tiež od toho, či bude kandidovať Fico.

Ani takéto spojenectvo by nemuselo karty zamiešať. Najväčším favoritom je stále Peter Pellegrini. A to svoju kandidatúru ešte definitívne nepotvrdil. K téme sa odmieta aj vyjadrovať. Jeho najsilnejším protikandidátom je v tejto chvíli Ivan Korčok. Prvý oficiálny kandidát s 15tisíc vyzbieranými podpismi.

Plánuje kandidatúru zobrať " do vlastných rúk"

Otázka o jeho súperení o voličov so Štefanom Harabinom vyvolalo zmiešanú reakciu. "Ja mám s Harabinom dobrý vzťah. Pre istotu zbierame podpisy. Máme ešte čas." Avizoval, že ak bude Peter Pellegrini dlho čakať, SNS zoberie kandidatúru "do vlastných rúk". Ďalšie kroky by mali oznámiť v priebehu januára.         

"Som pripravený na rokovania v rámci koalície aj so Štefanom Harabinom. Pripravujeme si aj pozíciu pre prípad, že nenastane dohoda ani s jedným kandidátom," vysvetlil pre TASR Danko. Zopakoval, že SNS považuje najlepšieho kandidáta za prezidenta premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ak by bol Fico prezidentom, SNS by podporila za premiéra lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. SNS podľa Danka "načúva" aj názorom Pellegriniho ktorý ešte svoju kandidatúru neoznámil a tiež názorom Štefana Harabina, ktorého kandidatúra sa spomína.

O prezidentský palác sa bude uchádzať zrejme 8 kandidátov. Medzi nimi napríklad aj 44 ročný influencer Peter Kuťka, či vymazaný rodič Beata Janočková. Tí sú stále vo fáze zberu podpisov. O post ale stále majú šancu zabojovať aj ďalší.

Prezidentské voľby budú tento rok, ich termín ešte predseda parlamentu Pellegrini neoznámil. Súčasná prezidentka Zuzana Čaputová nebude opäť kandidovať. Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Celý rozhovor s Andrejom Dankom pre JOJ 24:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy