Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
V prievidzskej časti Malá Lehôtka došlo k zosuvu pôdy
Zdielať na

V prievidzskej časti Malá Lehôtka došlo k zosuvu pôdy

PRIEVIDZA / Svahové deformácie v lokalite Pod borinami v katastri prievidzskej prímestskej časti Malá Lehôtka zaznamenala z stredu 3. januára samospráva mesta. Radnica v stredu na sociálnej sieti informovala, že situáciu podrobne vyhodnocuje a monitoruje.

Na lúke sa objavil obrovský kráter. Vysoký je viac ako tri metre. K zosuvu pôdy došlo po výdatných dažďoch a topení snehu. Krátery majú dĺžku niekoľko desiatok metrov. "Zosuv sa nachádza v extraviláne, svah je naklonený na opačnú stranu, ako je zástavba," ubezpečil referent kancelárie primátorky mesta Dalibor Snoha. "Domy sú na protisvahu, tie sú v bezpečí," ubezpečil Peter Vrablec, odborný lesný hospodár. 

Environmentálny špecialista a mestský poslanec Ján Kuchárik priblížil, že k zosuvu došlo najmä preto, lebo v pahorkatine v tejto časti okresu Prievidza je vulkanické podložie a na tých sú hlinité pôdy. "To predstavuje veľké riziko a najmä pri tomto počasí, ktoré je teraz. Mali sme tu sneh, ktorý sa počas dvoch dní roztopil, a na to prišli dažde. Toto sú ideálne podmienky na to, aby vznikli zosuvy," ozrejmil.

Zosuv sa dal predpokladať

Zosuv sa dal podľa slov špecialistu predpokladať, väčšinou však k takýmto deformáciám dochádza v jarnom období. "Keďže sa nám mení klíma, môžeme to čakať kedykoľvek," podotkol. Samospráva, ako i Kuchárik odporúčajú obyvateľom, aby sa v území pri svahovej deformácii nepohybovali. "V tomto území to môže kedykoľvek ďalej pracovať a zosúvať sa. Keď bude pretrvávať daždivé počasie, je tam veľké riziko, že zosuv bude naďalej postupovať," zdôraznil Kuchárik.

"Mesto sa obrátilo aj na Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, ktorý následne vykoná obhliadku miesta a o ďalšom postupe ho bude informovať," uviedol referent kancelárie primátorky mesta Dalibor Snoha s tým, že momentálne nehrozí žiadne riziko poškodenia zdravia ani majetku obyvateľov. Bližšie informácie o svahovej deformácii v katastri Malej Lehôtky budú podľa samosprávy známe po vykonaní obhliadky.

Svahové deformácie vo viacerých prímestských častiach zaznamenalo mesto aj v minulosti. K zosuvu v katastri Veľkej Lehôtky a Hradca došlo pred viac ako desiatimi rokmi. Poškodených vtedy zostalo viacero domov. Na území v roku 2014 odborníci vykonali sanačné práce.

Súvisiace články