Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Horská záchranná služba má nového riaditeľa. Oznámil svoje priority
Zdielať na

Horská záchranná služba má nového riaditeľa. Oznámil svoje priority

VYSOKÉ TATRY / V utorok 2. januára sa v Starom Smokovci postavil pred novinárov nový riaditeľ Horskej záchrannej služby Martin Matúšek. Jeho cieľom je zlepšiť spoluprácu všetkých zložiek integrovaného záchranného systému aj mimo zásahových oblastí. Matúšek od prvého januára nahradil Mareka Biskupiča, ktorý bol vo funkcii dva roky.

​Profesionálna Horská záchranná služba funguje na Slovensku od roku 2003. 19 rokov jej šéfoval Jozef Janega. Prežil všetkých ministrov. V roku 2022 ho vystriedal Marek Biskupič. Ten prežil len jedného. O svojom konci sa podľa našich informácií dozvedel hneď po slávnostnom odovzdaní techniky v polovici decembra. Celú situáciu nechce zatiaľ komentovať. Zostáva pracovať v školiacom stredisku Horskej záchrannej služby.

K zmene na poste riaditeľa Horskej záchrannej služby sa nám vyjadrila aj štátna tajomníčka Ministerstva vnútra. "Nebudem sa vyjadrovať v tomto zmysle či bola alebo nebola spokojnosť, pretože nechcem, aby to vyznelo tak, že by som pánovi Biskopičovi škodila. V rámci personálnych zmien na ministerstve došlo aj k zmene na poste riaditeľa Horskej záchrannej služby," uviedla Lucia Kurilovská, štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR.

Nominácia prišla priamo z HZS

Novým riaditeľom sa stal dlhoročný záchranár a horský vodca, Martin Matúšek. "Začal som v roku 1996 ako dobrovoľný záchranár v Malej Fatre vo Vrátnej. Od roku 1997 do roku 2002 som bol na Stredisku lavínovej prevencie v Jasnej. od roku 2003 som bol vo Vysokých Tatrách," povedal Martin Matúšek. "Samotná nominácia prišla priamo z prostredia Horskej záchrannej služby," priblížila Kurilovská.

51-ročný rodák zo Žiliny má už predstavu o riadení Horskej záchrannej služby. "Začneme robiť analýzu a pohovory so všetkými oblasťami, zložkami a kanceláriami, vyhodnotíme to a to čo bolo robené dobre, aby sme mohli robiť ešte lepšie. Myslím si, že nastavili systém dobre," dodal Matúšek. Meno nové riaditeľa nevzišlo z výberového konania. Martin Matúšek bol do funkcie menovaný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy