Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Špeciálnu prokuratúru čakajú zmeny. Návrh zákona už konzultovali s Európskou komisiou
Zdielať na

Špeciálnu prokuratúru čakajú zmeny. Návrh zákona už konzultovali s Európskou komisiou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už v kampani Smer či Hlas hovorili o zmenách Špeciálnej prokuratúry či Špecializovaného trestného súdu. A hoci politici Hlasu naznačovali na túto tému širšiu diskusiu - zrejme nebude. Návrhy na konkrétne zmeny má vraj koalícia už napísané a chce ich schvaľovať na decembrovej schôdzi v skrátenom režime. Opozícia hovorí o útoku na právny štát a vôli zasahovať do rozbehnutých prípadov.

Úrad špeciálnej prokuratúry (UŠP) čaká expresné vianočné prekvapenie, a to v podobe zásadných zmien o fungovaní. Ako konkrétne by mali vyzerať zatiaľ nikto okrem kolegov v európskom parlamente nevidel. Už na budúci týždeň by ale mohli byť v parlamente.

Stretnutie s eurokomisárom potvrdilo i zastúpenie komisie na Slovensku ale i samotný minister vnútra. Ten ale tvrdí, že presný návrh nepozná. Ale vraj ak niečo nefunguje, treba to zmeniť, a to platí aj o Špeciálnej prokuratúre. Opozícia naopak bije na poplach a apeluje aj na samotnú Európsku komisiu, aby Slovensku podržala chrbát. 

"Tu vás chcem upozorniť a garantovať, že sa ide robiť len to, čo je odkonzultovane v Bruseli a nič, z čoho by ste mali mať strach z ohrozenia právneho štátu," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. "Európska komisia (EK) bude naďalej pokračovať v monitorovaní situácie a výmene informácií so slovenskými orgánmi s cieľom zabezpečiť, aby plánované zmeny boli v súlade s príslušnými európskymi normami a právnymi predpismi EÚ. Ak tomu tak nebude, EK podnikne potrebné kroky," tvrdí Ingrid Ludviková, vedúca tlačového tímu zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Vyjadrila sa aj opozícia

"Budeme iniciovať stretnutie s komisárom, ktorý má na starosti, aby sme mu vysvetlili, v čom je to nebezpečenstvo," tvrdí podpredseda Národnej rady Michal Šimečka (PS). Svoje povedal aj poslanec Igor Matovič (Slovensko): "Zrazu nás hodili cez palubu alebo vybartrovali, za to, aby Fico hlasoval za pomoc Ukrajine. Orgány komisie si zakryjú oči, že tu valcujú právny štát a odoberá ľudom právo na spravodlivosť."

Minister spravodlivosti hovorí o diskusii s odborníkmi a vraj neexistuje ešte úplná zhoda na riešení. Opozícia ale tvrdí, že ÚŠP chce vláda zmiesť do područia Maroša Žilinku, aby mohli ovplyvňovať rozbehnuté prípady a určovať, komu budú pridelené. "Táto otázka je súčasťou programového vyhlásenia vlády a akonáhle bude existovať zhoda, predložíme návrh, o ktorom budeme informovať. Vyhlásenia, že cieľom pripravovaného riešenia je zastavovanie trestných stíhaní sú účelové a nie sú pravdivé," znie stanovisko Ministerstva spravodlivosti.

"Pre nás špeciálna prokuratúra ani Daniel Lipšic nie sú zlatým teľaťom spravodlivosti, obdobie pomsty skončilo. Tú sa nikto nejde nikomu pomstiť," tvrdí minister vnútra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy