Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dôchodcov čaká "odškodné" za preložený 13. dôchodok. Ideme gréckou cestou, tvrdí Viskupič
Zdielať na

Dôchodcov čaká "odškodné" za preložený 13. dôchodok. Ideme gréckou cestou, tvrdí Viskupič

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Programové vyhlásenie vlády je už hotové, i keď ešte len pracovná verzia. Minister práce Erik Tomáš tvrdí, že v sociálnej oblasti Hlas presadil všetky svoje požiadavky. Napríklad to, že dôchodcovia dostanú odškodné za presunutý 13. dôchodok o rok, a to v podobe jednorazového príspevku. Marián Viskupič z SaS to ale kritizuje s tým, že na to nemáme a sme na gréckej ceste.

"Veľmi ma teší, že je tam pevne zakotvený 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, tak ako strana Hlas sľubovala. Minimálna mzda sa vráti na 60 percent priemernej mzdy. Chceme mať napríklad nové nastavenie životného minima alebo aj nanovo pripraviť príspevok na bývanie," uviedol Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Poslanec SaS s týmto prístupom nesúhlasí. "Jeden populista sa snaží zbúrať pomník predchádzajúceho populistu a vystaviť si nový pomník. Ale vôbec sa nebavíme o tom, že je to celé na dlh, že na to krajina nemá," tvrdí Marián Viskupič. Faktom ostáva, že verejné financie naozaj nie sú v dobrej kondícii. Deficit je obrovský. Ide o zhruba 6 miliárd eur, do konca roka možno až 8 miliárd a jednoznačne potrebujú ozdraviť.

​Vláda plánuje konsolidovať menej

Vláda hovorí len o pol percentnej konsolidácii. To podľa Mariána Viskupiča pomôže veľmi málo. "Z toho, čo som videl z programového vyhlásenia vlády, ja tam nevidím žiadne opatrenia, ktoré by smerovali k zvyšovaniu konkurencieschopnosti krajiny. K zvyšovaniu ekonomického rastu."

Erik Tomáš ale argumentuje, že na 13. dôchodok finančné krytie nájdu, ale až o rok. "Ak to už raz v programovom vyhlásení vlády je, tak samozrejme si to bude môcť opozícia, ale aj občania kontrolovať. Pevne verím, že budeme mať aj na tieto opatrenia peniaze," argumentuje Erik Tomáš.

O mesiac tak dôchodcovia dostanú ešte 13. dôchodok z dielne Igora Matoviča a za ten sľúbený pred voľbami, im nová vláda chce dať malú náhradu. "Už o tom rozhodla koaličná rada, že vieme ešte aspoň nejaký jednorazový príspevok k tomu nízkemu 13. dôchodku doručiť. To maximum, ktoré môžeme v tejto chvíli urobiť, robíme. A dôchodcovia dostanú ten jednorazový príspevok ešte v decembri," vysvetlil.

Dôchodcovia sa dočkajú malého príspevku 

"Oklamali ľudí, zaviedli ľudí. Jasne hovorili v predvolebnej kampani, že 13. dôchodok bude v tomto roku, že nevstúpia do vlády, ktorá nevyplatí 13. dôchodok," tvrdí Viskupič. Šéf rezortu práce ale neskrýva spokojnosť. Výšku jednorazového príspevku pre dôchodcov však len naznačil. "Bude zodpovedať približne pomeru obdobia v roku, v ktorom pôsobíme my." 

Z plánovanej sumy 13. dôchodku by tak mohlo ísť o približne sto eur pre každého dôchodcu. Finančné krytie už majú vyriešené. "Zo štátneho rozpočtu, pretože v štátnom rozpočte sú ešte nejaké voľné peniaze. Ale samozrejme časť sa použije na seniorov a časť pre nejaké iné oblasti," obhajoval šéf rezortu

Na druhej strane ale stoja dôchodcovia. Mnohým z nich pomôže každé euro. "By sa mi zišli tie korunky viac, lebo i na bývanie, i na stravu a najviac dávam na lieky," uviedla dôchodkyňa z Gemeru. Na programovom vyhlásení vlády, treba ešte doladiť všetky detaily. Okrem sociálnych veci sú už ale známe aj ďalšie body programu. Vláda v ňom naznačuje výmenu Daniela Lipšica, vyššie dane pre banky a za nehnuteľnosti, ale aj viac peňazí pre učiteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy