Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Povodne ruinujú francúzskych farmárov. Očakávajú aj šírenie chorôb
Zdielať na

Povodne ruinujú francúzskych farmárov. Očakávajú aj šírenie chorôb

REGIÓN PAS / DE-CALAIS - A pri počasí ešte ostaneme. Sever Francúzska je aj po piatich dňoch pod vodou. Voda z vyliatych riek stojí na poliach a cestách. V stovke miest vydali najvyššiu výstrahu pred povodňami a obyvatelia musia byť pripravení na okamžitú evakuáciu. Po týždni vytrvalých dažďov, ktoré priniesla búrka Kiran, tam ľudia prišli o svoje domovy a farmári o celoročnú úrodu a hydinu.

200 škôl nechali francúzske úrady zatvorené a mnohé oblasti sú odrezané od prístupových ciest. Pomoc obyvateľom zabezpečujú dobrovoľníci, miestni majitelia ťažkej techniky a traktorov. Pomáhajú najmä evakuovať ľudí zo zatopených domov a rozvážajú zásoby.

O pohrome hovoria na severu Francúzska aj farmári. Niektorým sa podarilo evakuovať dobytok do vyššie položených oblastí. Pestovatelia a chovatelia hydiny sa pohrome môžu len nečinne prizerať. "Už piaty deň sme pod vodou. Vo vnútri našich hospodárskych budov je 60 centimetrov vody. Takýto chlad a vlhkosť kurence zabíjajú. Počítam, že tak o tri dni prepuknú choroby a budú kosiť kurence, ktoré prežili," uviedol francúzsky farmár Gaetan Guche. 

Budúci rok bude pre úrodu neistý

Farmári na severe Francúzska neprišli len o hydinu, ale tiež osivo a poľnohospodárske stroje. Ak sa po opadnutí vôd zrátajú všetky škody, pre mnohých budú zrejme likvidačné. "Na jar nám pre tieto povodne zhnije na poliach väčšina rastlín. Už teraz vieme, že jednoročné rastliny nebudú mať úrodu alebo úplne minimálnu. Budúci rok je pre nás veľmi neistý," tvrdí pestovateľ jahôd Jean-Lup Mionnet.

Francúzske ministerstvo životného prostredia v desiatkach mestách plánuje vyhlásiť stav prírodnej katastrofy. Majitelia zničených domov, farmári a drobní podnikatelia zo zaplavených oblastí by sa vďaka tomu mali rýchlejšie dostať k peniazom z poistiek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy