Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
SaS zvažuje podať trestné oznámenie pre kroky Šutaja Eštoka pri vyšetrovateľoch
Zdielať na

SaS zvažuje podať trestné oznámenie pre kroky Šutaja Eštoka pri vyšetrovateľoch

Tlačová beseda SaS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana SaS zvažuje podanie trestného oznámenia v súvislosti s postavením policajných vyšetrovateľov, takzvaných čurillovcov, mimo služby. Informovala o tom v pondelok 6. novembra poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) podľa nej pri tomto kroku nerešpektoval funkciu Úradu na ochranu oznamovateľov, keďže vyšetrovatelia majú status chránených oznamovateľov.

Spôsob, akým minister stavia policajtov mimo službu, je podľa Kolíkovej hrubo cez čiaru. "Tieto skutky sú zjavne cez čiaru, v rozpore so zákonom, zvažujeme preto podanie trestného oznámenia aj s ohľadom na škodu, ktorá môže byť štátu nakoniec spôsobená vzhľadom na tieto nezákonné postupy," myslí si Kolíková.

Opozícia iniciovala zasadnutie Ústavnoprávneho výboru

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) doplnil, že v najbližších dňoch by malo byť mimoriadne zasadnutie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR k rozhodnutiu ministra vnútra v súvislosti s vyšetrovateľmi. Iniciovala ho opozícia.

Minister vnútra rozhodol o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby šiestich policajtov. Odvolal sa na zákon, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Právny zástupca policajtov Peter Kubina označil rozkaz ministra za neplatný. Podotkol, že takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas úradu, ktorý udelený nebol. Šutaj Eštok trvá na tom, že zákon neporušil.

SaS kritizuje aj personálne nominácie vlády

SaS kritizuje aj personálne nominácie vlády a tvrdí, že z ministerstiev spravodlivosti a vnútra sa stávajú ministerstvá pomsty. Od reformy trestného systému možno podľa Kolíkovej očakávať hľadanie beztrestnosti pre "našich ľudí".

Strana tiež upozornila, že vláda sa snaží spochybňovať nezávislosť inštitúcií, ktoré hrajú rolu v právnom štáte. Dostál poukázal na úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Pripomenul, že tento inštitút sa do legislatívy dostal počas druhej vlády Roberta Fica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy