Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Stane sa Tibor Gašpar novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby?
Zdielať na

Stane sa Tibor Gašpar novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novým šéfom Slovenskej informačnej služby sa mal údajne stať Tibor Gašpar. Zatiaľ čo opozícia hovorí o istej veci, koalícia jeho meno nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

Slovenskú informačnú službu naposledy riadili dvaja obvinení a pravdepodobne sa k nim pridá aj jeden obžalovaný. Vladimír Pčolinský a Michal Aláč sú obvinení za pomáhanie pri diskreditácii elitných vyšetrovateľov NAKA, známych ako Čurilovci. Tí stíhali viacero politicky exponovaných osôb za korupciu. Novým šéfom Slovenskej informačnej služby sa mal údajne stať bývalý policajný prezident a v súčasnosti poslanec za SMER-SD Tibor Gašpar. Patrí medzi politicky exponované osoby za korupciu. Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa musel z úradu porúčať. 

Opozícia je o novom riaditeľovi presvedčená, koalícia jasné stanovisko nevyjadrila. Jeho meno nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Strana Progresívne Slovensko medzitým vyhlásila, že bude žiadať hlavu ministra vnútra pre čistky v polícii. Teraz sa Gašparovo meno skloňuje práve s postom šéfa SIS. "Logicky vyplýva z môjho kariérneho postupu, že by som bol vhodný kandidát," vyjadril sa Tibor Gašpar. Otvorene priznáva, že s jeho nomináciou ako trestne stíhaného by mohla mať problém prezidentka Zuzana Čaputová. Práve ona menuje šéfa SIS na návrh vlády. 

Ako reagovali politici na nového možného riaditeľa Slovenskej informačnej služby? 

"Smer si to musí vysporiadať. Je to ich nominácia, verím, že vyberú správneho človeka," uviedol minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Poslanec Juraj Krupa svoje stanovisko vyjadril jasne. "Skôr si myslím, že to bude mať negatívny dopad na SIS vzhľadom na minulosť Gašpara a na to, či je vôbec oprávnený sa oboznamovať s utajenými skutočnosťami," vysvetlil. Michal Truban mal k novému údajnému riaditeľovi výhrady tiež. Skonštatoval, že si myslel, že majú hranicu príčetnosti a že celá vec sa nestane. 

Tibor Gašpar sa vyjadril aj k stálemu kontaktu s Norbertom Bodorom. "Sme rodina, sme rodinní príslušníci, tak ako som to vždy komunikoval ako policajný prezident," povedal. Progresívne Slovensko avizuje zvolanie schôdze na odvolanie ministra vnútra. Konajú tak najmä pre čistky v polícii, ktoré sa dotkli hlavne Čurilovcov. Minister vnútra si za svojimi krokmi stojí. "My sme konali v zmysle zákona, inú možnosť som ani nemal," vyjadril sa Matúš Šutaj Eštok. 

Michal Truban má k veci svoj názor. "Minister vnútra sa chová ako Ficov čistič, vedome porušuje zákon," povedal. Minister vnútra zároveň informoval, že v priebehu najbližších dní by sme sa mali dozvedieť meno nového policajného prezidenta po tom, čo vo svojej funkcii skončil Štefan Hamran. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy