Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Politická neistota na Slovensku: Stále otázky ohľadom novej vládnej koalície
Zdielať na

Politická neistota na Slovensku: Stále otázky ohľadom novej vládnej koalície

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Andrej Danko sa dočkal rokovania v trojici. Opakovane totiž na to poukázal, že sa doteraz tak nestalo. Okrem toho Tomáš Taraba naznačil aj prečo už nastane trojrokovanie. Pritom kľúčový hráč Peter Pellegrini cez víkend radšej oslavoval a oddychoval s rodinou pri kotlíkovej fazuľovici.

"Sa predseda SNS Danko, Robert Fico a Peter Pellegrini stretnú myslím, že sa zajtra. Teraz, keď asi došli medzi sebou k nejakej dohode, tak je správne, že Andrej Danko vyvolal teraz trojrokovanie, pretože naozaj sú tam programové veci, ktoré my skôr potrebujeme počuť od Hlasu, či s nimi budú v poriadku," uviedol Tomáš Taraba (nezaradený), zvolený kandidát za SNS. 

Prezidentka ale taká optimistka nie je. "Pre mňa také to jasné a finálne bude vtedy, keď Robert Fico, možno aj skôr ako o tých 14 dní, príde do paláca a povie, že mám 76 plus. Tak vtedy to bude jasné pre mňa. Dovtedy sú to v podstate iba dohady," ozrejmila Zuzana Čaputová, prezidentka SR. "Ja som na sto percent si istý, že tu bude vláda Smer, Hlas, SNS. Jednoducho mafiu to ťahá k sebe," poznamenal Igor Matovič (OĽaNO a priatelia), predseda hnutia. 

Pritom Robert Fico dostal 14 dní len na to, aby preukázal, že má v parlamente minimálne 76 hlasov. "To nie je 14 dní na kompletné zostavenie vlády, lebo to by naozaj bola krátka lehota. Takže to prvé, kľúčové vedieť, či tu je väčšina v parlamente pre danú zostavu. Ak by sa to prvej zostave nepodarilo, je potrebné nechať priestor ešte aj pre ďalších," dodala Čaputová.

Kľúčový hráč Peter Pellegrini ale svojich možných koaličných partnerov nechá na svoje rozhodnutie čakať. Nijakú dohodu so Smerom ešte nepriznal a rovnako ani samotný Smer. Pritom čaká najmä Robert Fico a Michal Šimečka.

Šéf Hlasu Peter Pellegrini ale tento víkend uprednostnil oddych s rodinou. "Dnes varím narodeninovú fazuľovicu. Ako trávite sobotné poobedie vy, priatelia," oznámil Pellegrini. 

A útek do prírody si doprial aj Milan Majerský, nádejný koaličný partner Progresívneho Slovenska. "Už som musel odísť z tohto sveta niekam, kde je pokoj a kľud," poznamenal Majerský. 

Na to, ako sa šéf Hlasu rozhodne, netrpezlivo čaká aj Andrej Danko. "Musí verejnosti zodpovedať definitívne otázku Peter Pellegrini, či podľahne pokusom Šimečku, alebo je pripravený ísť do vlády do pozície, ktorá je jasná, predseda parlamentu vo vláde Roberta Fica," povedal Andrej Danko (SNS), predseda strany. "Ak Fico ponúkne Pellegrinimu aj vrátnika na úrade vlády, tak Pellegrini vzhľadom na to, že má nakakané v pamperskách, to príjme. Lebo Pellegrini vie, aké zločiny spáchal. A vie, že bezpečnosť a ochranu pred spravodlivosťou mu zabezpečí iba Fico. Čiže všetko sú iba tanečky a naozaj falošná hra," objasnil Matovič. 

Podmienky na trojdohodu má aj samotná SNS. Pre nich je kľúčové sa dohodnúť na programe."Ak tie debaty budú vedené, naozaj že seriózne a budú otvorení počúvať, to čo nominanti SNS vo vláde chcú presadzovať. Tak vtedy je veľká pravdepodobnosť, že k tej dohode príde," doplnil Taraba. 

Treba však povedať, že dohoda na novej koalícii by mala padnúť čím skôr. Všetko sa to totiž deje v 30 dňovej lehote, do kedy musí byť zvolaná ustanovujúca schôdza v parlamente. Ak by to nedokázal Robert Fico, musí to stihnúť ešte Michal Šimečka. "Ktorej termín určujem. To znamená, že my sme naozaj tlačení v rámci tej 30 dňovej lehoty," dodala Čaputová.

Pritom sporné môže byť aj následné rozdeľovanie rezortov. Prezidentka už teraz vie, koho by nevymenovala. "V prípade, ak by tu boli závažné okolnosti, ktoré sa týkajú osoby kandidáta vo vzťahu ku konkrétnej pozícii. Určite by som takúto možnosť využila. Napríklad obvinenie v kombinácii s niektorými postami," podotkla Čaputová.

Ak by sa tak stalo, nebola by ale prvá. V minulosti sa pri rezorte vnútra zasekol napríklad Andrej Kiska. Odmietol návrh Petra Pellegriniho, vymenovať Jozefa Ráža mladšieho za ministra vnútra, pre kontakty s Robertom Kaliňákom. "V zložení, ktoré mi včera navrhol vládu nevymenujem. Posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia o tom, kto bol s kým na motorkách, či na oslavách narodenín. Ako hlava štátu to nepripustím," priblížil Andrej Kiska, bývalý prezident SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy