Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Tajomné vyhlásenie Maroša Žilinku: Zvažuje kandidatúru na prezidenta alebo odchod z verejnej sféry?
Zdielať na

Tajomné vyhlásenie Maroša Žilinku: Zvažuje kandidatúru na prezidenta alebo odchod z verejnej sféry?

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka na záver svojho vyhlásenia v súvislosti s ústavným sporom z prezidentkou uviedol, že prijal rozhodnutie, o ktorom bude informovať. Vo vzduchu visia špekulácie, o aké rozhodnutie ide.

​Maroš Žilinka na záver svojho vyhlásenia povedal, že prijal vnútorné rozhodnutie, o ktorom už informoval svoju rodinu. "Vo veľmi rozumnom a primeranom čase bude o týchto zámeroch informovaná aj verejnosť," dodal s tým, že ide o reakciu najmä na útoky voči jeho osobe. 

Politológ predpokladá dva scenáre

Politológ Miroslav Řádek skonštatoval, že tajuplné vyjadrenie generálneho prokurátora sa dá interpretovať dvomi spôsobmi. Prvou možnosťou je, že zvážil kandidatúru na prezidenta. "Vtedy bude zaujímavé sledovať, či jeho kandidatúru podporí Smer-SD, keď sa Robert Fico zaprisahal, že po voľbách bude chcieť byť štvornásobným premiérom," tvrdí Řádek.

Druhou možnosťou je podľa politológa odstúpenie z funkcie generálneho prokurátora a ukončenie pôsobenia vo verejnej sfére. Tento krok by mohol súvisieť so spoločenským tlakom, ktorý život akéhokoľvek vysoko postaveného verejného funkcionára prináša.

​Zuzana Čaputová minulý týždeň požiadala Ústavný súd o vyloženie ústavy v súvislosti s činnosťou generálneho prokurátora. Žilinka podotkol, že prezident Slovenskej republiky nemá kompetenciu kontrolného úradu generálnej prokuratúry.   

Žilinka jednu z domnienok vyvrátil

Generálny prokurátor sa na sociálnej sieti vyjadril k špekuláciám o jeho tajuplnom vyhlásení. Kandidatúra na prezidenta sa vraj konať nebude. 

Celé vyjadrenie Maroša Žilinku:

Súvisiace články