Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Je to čistá hra, reagoval Maroš Žilinka na spor so Zuzanou Čaputovou
Zdielať na

Je to čistá hra, reagoval Maroš Žilinka na spor so Zuzanou Čaputovou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka v pondelok 18. septembra sa vyjadril k aktuálnemu sporu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"Uchovávam úctu k ústavnej autorite prezidenta Slovenskej republiky, no nevážil by som si sám seba, keby som nekomunikoval veci navonok," uviedol generálny prokurátor na začiatku vyhlásenia. Žilinka viackrát avizoval, že prezidentka nemá v kompetencii kontrolovať úrad generálneho prokurátora, keďže nespadá pod výkonnú moc. 

"Som názoru, že návrh je účelový a spor o výklad ustanovení Ústavy bol umelo vytvorený," doplnil. Taktiež tvrdí, že spor je umelo vytvorený a je vyvrcholením dlhodobého tlaku a spochybňovania jeho osoby. "Tak ako vždy, budem plne rešpektovať rozhodnutie Ústavného sudu," dodal. 

Prezidentka žiada Ústavný súd SR o výklad ústavy z dôvodu, že jej generálny prokurátor odmietol doručiť rozhodnutia Generálnej prokuratúry SR o návrhoch obvinených na konanie podľa ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku. Žilinka tvrdí, že prezidentku po jej žiadosti požiadal o osobné prijatie, ale odpoveď nedostal.

Zareagovala aj prezidentka

Prezidentke SR Zuzane Čaputovej ide podaním na Ústavný súd SR o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora. V reakcii na pondelkové vyhlásenie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroša Žilinku prezidentkin hovorca Martin Strižinec.
"Za krokmi prezidentky smerom k Ústavnému súdu je presne opačný úmysel, než prezentuje generálny prokurátor - prezidentke ide o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora alebo osobu prezidentky, a teda o výklad ústavy, ktorý bude platný voči všetkým," zdôraznil hovorca.

Priblížil, že tento postup môže byť nápomocný aj pre samotnú činnosť generálneho prokurátora, a preto slová Maroša Žilinku o dlhodobom zneisťovaní verejnosti o zákonnosti jeho postupu zo strany prezidentky nemajú podľa nej s realitou nič spoločné. Strižinec zdôraznil, že v prípade aktuálneho podania na Ústavný súd ide predovšetkým o vyriešenie spornej ústavnoprávnej otázky, či môže generálny prokurátor odmietnuť prezidentke poskytnúť svoje rozhodnutia pre výkon jej právomocí. "Napriek zjavne osobnej rovine zo strany generálneho prokurátora sa prezidentka k mnohým výzvam na podanie disciplinárneho návrhu stavia vecne a bez argumentov tomuto tlaku nepodľahla. Akýkoľvek záujem o živé kauzy prezidentka dôrazne odmieta," zdôraznil. Prezidentka sa podľa hovorcu stavia vecne a odborne aj k téme využívania paragrafu 363 Trestného poriadku.

Na vyhlásenie reagovali Demokrati

Podľa Juraja Šeligu pôsobiaceho v mimoparlamentnej strane Demokrati by sa mal Žilinka vzdať svojej funkcie. Kritizoval, že generálny prokurátor v pondelok neodpovedal na otázky novinárov. Šeliga na popoludňajšej tlačovej konferencii zdôraznil, že je škandalózne, keď generálny prokurátor odmieta dať podklady prezidentke, ktorá má právomoc na neho podať disciplinárny návrh. Žilinka ešte predpoludním povedal, že Šeliga stratil svojimi vyjadreniami všetky zábrany. "Žiaľ, je to s jediným cieľom, upútavať verejnosť, stiahnuť na seba pozornosť za akúkoľvek cenu," doplnil. Odmietol tvrdenia o tom, že mal koordinovať činnosť inšpekčného vyšetrovacieho tímu Oblúk. "To sú absolútne nezmysly," podotkol generálny prokurátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy