Polojasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
"Mestské" medvede stále vyvolávajú strach. Včely už musí chrániť elektrika
Zdielať na

"Mestské" medvede stále vyvolávajú strach. Včely už musí chrániť elektrika

RUŽOMBEROK/LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Ľudia sa cítia v ohrození. Približne 250-kilový medveď sa prechádzal a ničil záhrady nad sídliskom v Ružomberku a aj úle blízko mestského cintorína. Štyri medvede sa zase pohybovali v mestskej časti Liptovského Mikuláša.

"Môže nás ohroziť, deti behajú po záhrade, večer sa hrajú. Objaví sa, a čo ideme robiť?" tvrdí obyvateľ Ružomberka Ján Šípoš. Medveď polámal konáre a obral si jablká. Všetko zachytila fotopasca. Približne 250-kilový medveď sa postaví na zadné a oberá ovocie. Všetko sa to deje pár desiatok metrov od sídliska.

Už sa približoval k úľom, ktoré sú vzdušnou čiarou 100 metrov od mestského cintorína. Tam zničil 7 včelstiev za takmer 4-tisíc eur. Včelárovi počas viacerých návštev dokopy zlikvidoval od začiatku leta 22 včelstiev. "Včelnica je zabezpečená elektrickým ohradníkom, je až predimenzovaný. Vidieť, že pre medveďa nie je problém. Večer je to tu fakt strašné," uviedol včelár Karol Olejník. K situácii sa vyjadrilo aj mesto Ružomberok. Upozorňujú obyvateľov na zvýšenú opatrnosť a aby obmedzili pohyb v oblastiach, kde bol zaevidovaný výskyt medveďa hnedého, a to najmä v ranných a večerných hodinách.

Vyjadrila sa štátna ochrana prírody

"Na danom území bude inštalovaná fotopasca za účelom identifikácie problémového jedinca. V prípade opakovaných škôd môže následne zásahový tím požiadať o elimináciu," hovorí hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková. Medvede zachytila táto fotopasca, ktorá je vzdialená od diaľnice približne 40 metrov v katastri mesta Liptovský Mikuláš. Štyri medvede sa prechádzali po mestskej časti Liptovského Mikuláša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy