Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pastiersky list biskupov: Svojim veriacim vydali odporúčanie, aké strany a poslancov by voliť nemali
Zdielať na

Pastiersky list biskupov: Svojim veriacim vydali odporúčanie, aké strany a poslancov by voliť nemali

BRATISLAVA / Do predvolebnej kampane už nepriamo vstúpila aj Konferencia biskupov Slovenska. Svojim veriacim vydala odporúčanie, aké strany a poslancov by voliť nemali. Sporné sú podľa biskupov tie, ktoré podporujú potraty, registrované partnerstvá, či genderovú ideológiu. Politici na to reagujú zmierlivo.

"Sestry a bratia odporúčam do vašej pozornosti aj text vyhlásenia konferencie biskupov Slovenska k voľbám, aby sme si ho prečítali, aby sme ho dostali do sŕdc," znelo v rozhlase v jednej z obcí. Pastiersky list biskupov sa v nedeľu, 17. sepmtebra, čítal v mnohých katolíckych kostoloch. Sám farár ho prečítal napríklad aj v kostole svätého Františka Xaverského v Rožňave. Ešte predtým hovoril aj o politikoch a mafii.

Pocity prítomných ľudí z toho, že sa v kostole riešia voľby ale boli zmiešané. Niektorí dokonca počas čítania vyhlásenia z kostola odišli. Konferencia biskupov vo vyhlásení žiadnu stranu nemenovala. Podľa opisu programu strán, ktoré sú nevyhovujúce pre kresťana, je ale viacmenej jasné o koho ide. Percentá by to mohlo vziať napríklad Progresívcom a Saske. I keď nájsť by sa v tom mohli aj iné strany. "Kresťan nech teda nevolí strany alebo poslancov, ktorí - povedané slovami pápeža Františka - podporujú "ideologickú kolonizáciu", čiže súhlasia s potratmi, registrovanými partnerstvami, eutanáziou či genderovou ideológiou, alebo šíria dezinformácie, nenávisť a rozdelenie," píše sa vo vyhlásení. 

Michal Šimečka sa o stratu hlasov veľmi nebojí. Práve naopak, posledných 14 dní chce naplno zabrať. "Mňa asi mrzí, že KBS nevyužila tú príležitosť, aby varovala pred politikmi, ktorí šíria nenávisť, ktorí sú protizápadní, ktorí ohrozujú aj to medzinárodné ukotvenie Slovenska," vyjadril sa Šimečka. "Zrejme v tomto prípade asi platí to že, ako sa do hory volá, tak sa z nej ozýva. Keď PS hovorí, že zruší financovanie cirkvi, nech si to v pohode platia veriaci. Ale zároveň hovorí, že veriaci majú platiť bezplatné potraty detí, voči tomu musí byť adekvátny ohlas," reagoval Igor Matovič. 

"Ja zasa by som chcel odporučiť všetkým ateistom, aby volili Sasku. Práveže tam máme registrované partnerstvá, alebo že nechceme sprísniť interupcie, tak máme vymakaný aj ekonomický program," povedal Richard Sulík. "Tiež si nemyslím, že toto sú tie najdôležitejšie problémy našej krajiny. Ale na druhej strane chápem cirkevných hodnostárov. Hlas žiadne kultúrne vojny v programe nemá," konštatoval Peter Pellegrini. "My sme si užili pastierske listy. Takže ja viem, o čom môžem hovoriť. Ale ja by som nevstupoval do hláv otcov biskupov," uzavrel Robert Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy