Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
571. deň na Ukrajine: "Putinov pešiak" Kadyrov zverejnil videá o jeho zdravotnom stave
Zdielať na

571. deň na Ukrajine: "Putinov pešiak" Kadyrov zverejnil videá o jeho zdravotnom stave

MOSKVA / Čečenský vodca Ramzan Kadyrov zverejnil v nedeľu nové videozáznamy po tom, čo sa objavili správy o jeho zlom zdravotnom stave. Ruská protivzdušná obrana zostrelila 7 ukrajinských dronov pri Kryme a v Moskovskej oblasti. Pre incident museli tri moskovské letiská odkloniť lety. Ukrajinská armáda informovala o ruských útokoch na ciele v Mykolajivskej a Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Rusko a Ukrajina sa zajtra postavia pred Medzinárodný súdny dvor v Haag, ktorý sa bude zaoberať tvrdením Moskvy, že jej vojenská invázia mala zabrániť genocíde tamojšieho rusko-jazyčného obyvateľstva. Ukrajina sa bráni a podala žalobu na Rusko.

Kadyrov po špekuláciách o chorobe zverejnil na Telegrame dve videá

V prvom z nich mal na sebe pršiplášť a prechádzal sa na bližšie neurčenom mieste; usmieval sa, tvár mal však opuchnutú, píše AFP. V druhom videu rozprával po čečensky, neskôr však po rusky odkázal, že všetci by mali "športovať". "Dôrazne odporúčam každému, kto nevie na internete rozlíšiť pravdu od klamstiev, ísť sa prejsť, nadýchať sa čerstvého vzduchu a usporiadať si myšlienky," uviedol v sprievodnom komentári k videám. "Dážď vie byť úžasne osviežujúci," dodal.

Podľa AFP nebolo možné bezprostredne určiť, kedy boli videá nahraté, zverejnené však boli po nepotvrdených správach zo sociálnych médií, podľa ktorých mal byť čečenský vodca v kritickom stave v kóme. Kadyrov je vodcom Čečenskej republiky od 2007 a je veľkým podporovateľom Kremľa od nelegálnej ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym. Plne podporil aj Putinovu vojenskú inváziu na Ukrajinu vo februári 2022 a nazval ju "veľkým džihádom".

Dokonca vyzýval Rusko, aby proti Ukrajine nasadilo jadrové zbrane s nízkou účinnosťou. Svojou lojalitou si Kadyrov vyslúžil prezývku "Putinov pešiak". V prebiehajúcej vojne na Ukrajine pôsobí ako generálplukovník; niekoľko svojich bojovníkov nasadil aj do krvavého boja o mesto Bachmut. Jeho vojaci na rozdiel od žoldnierov z Vagnerovej skupiny podpísali zmluvu s ruským ministerstvom obrany.

Rusko tvrdí, že zostrelilo sedem ukrajinských dronov pri Kryme a Moskve

Rusko zostrelilo v noci na nedeľu jeden ukrajinský dron na okraji Moskvy a šesť ďalších smerujúcich na anektovaný polostrov Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Protivzdušná obrana zastavila dronové útoky pri západnom, severozápadnom a východnom pobreží Krymu, tvrdí ministerstvo. Ďalší dron podľa neho zostrelili v Istrinskom okrese západne od Moskvy. Starosta metropoly Sergej Sobianin na sociálnej sieti napísal, že obete ani škody dosiaľ nehlásili. Správy nebolo možné nezávisle overiť a Ukrajina sa k nim bezprostredne nevyjadrila. Ruské médiá uviedli, že na hlavných moskovských letiskách odložili najmenej 24 letov, čo je častý krok leteckých úradov počas dronových útokov na hlavné mesto. Tento týždeň došlo k sérii útokov na ruské vojenské ciele na Kryme, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014. V poslednom čase sa zvýšil aj počet útokov hlboko na území Ruska, ďaleko od frontových línií. 

Rusko opäť útočilo dronmi a raketami na juh Ukrajiny

Ukrajinská armáda oznámila, že Rusko v noci na nedeľu opäť útočilo raketami a dronmi na ciele v Mykolajivskej a Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Južné velenie ukrajinskej armády prostredníctvom aplikácie Telegram informovalo o tom, že sa podarilo zostreliť všetkých šesť útočiacich ruských dronov: štyri nad Mykolajivskou a dva nad Odeskou oblasťou. Zneškodnené boli skôr, než stihli zasiahnuť stanovené ciele. Systémy protivzdušnej obrany okrem toho zneškodnili päť ruských striel, ale viaceré ďalšie zasiahli ciele. Okrem iného poškodili objekt v Odese, kde sa skladovalo obilie. K zraneniam ani obetiam na životoch podľa dostupných informácií nedošlo. Tieto správy nebolo možné nezávisle overiť a Rusko sa k nim bezprostredne nevyjadrilo. Rusko však od júla, keď jednostranne odstúpilo od tzv. čiernomorskej obilnej dohody, vystupňovalo útoky na ukrajinské prístavy a infraštruktúru slúžiacu na skladovanie a prepravu obilia. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že v noci na nedeľu zostrelilo jeden ukrajinský dron na okraji Moskvy a šesť ďalších smerujúcich na anektovaný polostrov Krym. Ruské médiá informovali o tom, že na hlavných moskovských letiskách odložili najmenej 24 letov, k čomu často dochádza v súvislosti s dronovými útokmi. 

Rusko a Ukrajina sa postavia pred Medzinárodný súdny dvor v spore o genocídu

Rusko a Ukrajina od pondelka stanú pred Medzinárodným súdnym dvorom (ICJ) kvôli prípadu, ktorý sa točí okolo tvrdenia Moskvy, že jej vojenská invázia na Ukrajinu mala zabrániť genocíde tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva. Kyjev kvôli tomu na najvyšší súd OSN pre spory medzi štátmi podal žalobu - Rusko podľa neho svojou argumentáciou zneužíva medzinárodné právo.

Moskva naopak požaduje, aby bola požiadavka Ukrajiny zamietnutá, a argumentuje, že súd nemá v danom prípade potrebné právomoci. Strany sporu majú u ICJ v takom prípade možnosť podať predbežné námietky. Vypočutie sa začne v pondelok, keď Rusko predloží svoje stanovisko. Ukrajina má o deň neskôr priestor na reakciu. Okrem Kyjeva a Moskvy sa vyjadrí ešte ďalších 32 krajín vrátane väčšiny štátov Európskej únie, Británie, Austrálie a Kanady. Súd bude prípad pojednávať až do 27. septembra. "Všetko nasvedčuje tomu, že súd zistí, že v prípade má jurisdikciu," povedala agentúre Reuters austrálska odborníčka na právo Juliette McIntyreová.

Ukrajinci získali späť takticky významnú dedinu Kliščiivka, tvrdí armáda

Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne ovládnuť takticky významnú dedinu Kliščiivka južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili v nedeľu ukrajinské úrady. "Kliščiivka bola vyčistená od Rusov," uviedol veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády generál Olexandr Syrskyj na sociálnych sieťach. Fotografiu ukrajinských vojakov v dedine Kliščiivka predtým na platforme Telegram zverejnil aj šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. "Ukrajina si vždy vezme späť to, čo je jej," napísal k fotografii, na ktorej bol zachytený vojenský personál s ukrajinskými vlajkami pred zničeným kostolom. V uplynulých týždňoch prebiehali v okolí tejto dediny, dlhodobo okupovanej ruskými jednotkami, ťažké boje. Opätovné obsadenie Kliščiivky Ukrajincami môže znamenať taktický úder pre ruských okupantov v Bachmute, ktorým teraz hrozí útok z južného i severného frontu, konštatuje agentúra DPA. Ukrajinské ozbrojené sily v piatok oznámili opätovné získanie ďalšej dediny Andriivka, ktorá sa tiež nachádza južne od Bachmutu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy