Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
570. deň na Ukrajine: Poľsko zakáže vjazd autám s ruskou poznávacou značkou
Zdielať na

570. deň na Ukrajine: Poľsko zakáže vjazd autám s ruskou poznávacou značkou

VARŠAVA/ KYJEV / Poľsko od nedele 17. septembra zakáže vjazd autám s ruskou poznávacou značkou, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva vnútra. Rovnaký krok v predchádzajúcich dňoch oznámili aj Fínsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

​Poľsko zakáže vjazd autám s ruskou poznávacou značkou

Poľsko tak reaguje na vyjadrenia Európskej komisie, ktorá v uplynulých dňoch objasnila pravidlá týkajúce sa zákazu dovozu automobilov a osobných vecí z Ruska. Sankcie, ktoré EÚ prijala proti Moskve kvôli jej invázii na Ukrajinu, sa podľa EK vzťahujú na všetky autá z Ruska, teda tiež na tie, ktorými cestujú ľudia a ktoré na územie Európskej únie vstupujú iba dočasne.

"Je to ďalší prvok sankcií proti Rusku a občanom tohto štátu kvôli brutálnej vojne proti Ukrajine," uviedol minister Mariusz Kamiński podľa serveru Onet.pl. "V súlade s pokynmi Európskej komisie o zákaze vjazdu áut zaregistrovaných v Rusku na území Európskej únie bude zákaz na hraniciach Poľska platiť od zajtra (nedeľa), do platnosti vstúpi od polnoci," povedal minister na tlačovej konferencii usporiadanej na hraničnom priechode v Terespolu.

"Zákaz sa už skôr týkal ruských kamiónov. Teraz dokončujeme túto vec. Žiadny ruský automobil do Poľska nevcestuje," povedal minister. Dodal, že zákaz sa vzťahuje na všetky ruské autá, či už využívané na komerčné účely, alebo súkromne, a nezáleží na tom, či majiteľom vozidla je Rus, alebo občan inej krajiny. "Platí zásada, že auto zaregistrované v Rusku nemá právo vstúpiť do Poľska," zdôraznil a dodal, že "ruský štát je v súčasnosti hrozbou pre medzinárodnú bezpečnosť".

Poľsko patrí k hlavným spojencom Ukrajiny od vpádu ruských vojsk do susednej krajiny z vlaňajšieho februára. Kvôli odstrašeniu Ruska pred prípadným útokom aj na Poľsko začala Varšava veľkorysú modernizáciu svojich ozbrojených síl vrátane veľkých nákupov zbraní v zahraničí.

​Zelenskyj víta nepredĺženie embarga na štyri agrokomodity z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na rozhodnutie Európskej komisie (EK) nepredĺžiť embargo na štyri kategórie ukrajinských poľnohospodárskych produktov, uviedol, že krok Bruselu víta ako "príklad skutočnej jednoty a dôvery" medzi Kyjevom a EÚ. Informuje TASR na základe správy agentúry AFP a televízie Sky News. "Potrebujeme, aby naši susedia podporovali Ukrajinu v čase vojny. A ak ich rozhodnutia porušujú právo EÚ, Ukrajina zareaguje civilizovaným spôsobom," napísal na sociálnej sieti. "Poďakoval som predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, že dodržala slovo a tiež za dodržiavanie pravidiel jednotného trhu. Toto je príklad spolupráce Ukrajiny a EÚ v skutočnej jednote a dôvere. Keď sa dodržiavajú pravidlá a dohody, Európa vždy vyhrá," napísal Zelenskyj.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na inom mieste uviedol, že je Európskej komisii "vďačný". "Ukrajina je vďačná Európskej komisii a členským štátom za ich solidaritu pri zrušení zákazu nášho poľnohospodárskeho vývozu. Pokračujeme v práci na stabilnom exporte a tranzite do tretích krajín prostredníctvom koridorov solidarity a v rámci spoločnej koordinačnej platformy," uviedol Kuleba na sociálnej sieti.
Európska komisia (EK) v piatok večer oznámila, že platnosť embarga na štyri kategórie ukrajinských poľnohospodárskych produktov vyprší podľa plánu koncom dňa. 

​Rusko bude v zime zrejme opäť útočiť na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Rusko pravdepodobne opäť zaútočí na ukrajinskú infraštruktúru a elektrickú sieť počas nadchádzajúcej zimy, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany v najnovšom vyjadrení k vojne na Ukrajine. Ruské politické špičky podľa ministerstva už niekoľko mesiacov zdôrazňujú úsilie o zvýšenie produkcie zo vzduchu odpaľovaných riadených striel. Okrem toho existujú aj náznaky, že Rusko od apríla tohto roka nasadzuje menej takejto munície. Moskva bude teda zrejme schopná vytvoriť si väčšie zásoby týchto zbraní. "Existuje reálna možnosť, že Rusko tieto zbrane v zime opätovne použije proti cieľom na ukrajinskej infraštruktúre," uviedol britský rezort obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tamojších tajných služieb na sociálnej sieti X (predtým Twitter).
Rusko medzi októbrom 2022 a marcom 2023 masívne útočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru vrátane tepelných elektrární, píše DPA. V niektorých častiach Ukrajiny museli ľudia dlhšiu dobu živoriť bez elektriny a kúrenia. Na takéto útoky využívala Moskva riadené strely, ako napríklad modernú strelu vzduch-zem typu CH-101, ktoré ruské strategické bombardéry odpaľovali hlboko z ruského územia, uzatvára The Guardian.

Rusko poprelo, že sa Ukrajinci zmocnili obce Andrijivka pri Bachmute

Ruské ministerstvo obrany v sobotu poprelo, že ukrajinské sily dobyli obec Andrijivka na frontovej línii v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti.. "Nepriateľ sa nevzdal plánov na dobytie Artemivsku (ruský názov pre Bachmut) a pokračoval v útočných operáciách... neúspešne sa pokúšal vytlačiť ruské jednotky z Kliščivky a Andrijivky," uviedol ruský rezort obrany vo vyhlásení. Andrijivka leží asi 14 kilometrov južne od zničeného Bachmutu, ktorý ruské sily dobyli v máji po najdlhších a najkrvavejších bojoch od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Ukrajinská armáda oznámila oslobodenie Andrijivky v piatok. Ukrajinský generálny štáb hlásil aj "čiastočný úspech" neďaleko Kliščivky južne od Bachmutu. Agentúra Reuters pripomenula, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy