Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
569. deň na Ukrajine: Kyjev tvrdí, že dobyli dedinu Andrijivka pri Bachmute
Zdielať na

569. deň na Ukrajine: Kyjev tvrdí, že dobyli dedinu Andrijivka pri Bachmute

KYJEV / ​Biden a Zelenskyj sa na budúci týždeň stretnú v USA. Ukrajinské úrady nariadili v Chersonskej oblasti evakuáciu civilistov. Ukrajina oznámila, že dobyla dedinu Andrijivka pri Bachmute. Vláda by o raketách Taurus pre Ukrajinu mohla rozhodnúť do 2 týždňov.

​Biden a Zelenskyj sa na budúci týždeň stretnú v USA

Americký prezident Joe Biden sa na budúci týždeň plánuje stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Má sa tak stať popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informovala vo štvrtok stanica CNN s odvolaním sa na viaceré zdroje. Zostáva však nejasné, či sa stretnutie uskutoční v New Yorku alebo neskôr počas týždňa v Bielom dome - jeden zo zdrojov oboznámených so záležitosťou uviedol, že Zelenskyj by mal po zastávke v New Yorku odcestovať do Washingtonu. Biden aj Zelenskyj majú v utorok vystúpiť pred Valným zhromaždením.

Zelenskyj plánuje využiť osobné vystúpenie na výročnom zasadnutí na to, aby vyzval na väčšiu podporu Ukrajiny, ktorá pokračuje v protiofenzíve proti Rusku. Podľa ľudí oboznámených s programom plánuje v New Yorku okrem prejavu na zhromaždení aj niekoľko stretnutí s ďalšími svetovými lídrami. Medzi jeho ciele bude patriť snaha presvedčiť krajiny, ktoré nezaujali rozhodný postoj voči vojne, aby dôraznejšie odsúdili Rusko. Medzi jeho stretnutiami bude aj schôdzka s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, oznámila vo štvrtok izraelská vláda. Podľa oboznámeného zdroja z Republikánskej strany (GOP) Zelenskyj vo štvrtok navštívi aj Kapitol, hoci nebude mať prejav na spoločnom zasadnutí Kongresu; namiesto toho sa očakáva, že sa stretne individuálne so zákonodarcami a členmi vedenia. Očakávaná návšteva prichádza v čase, keď Kongres zvažuje žiadosť Bieleho domu o ďalšiu pomoc Ukrajine. Jej schválenie zostáva otázne, keďže vláda je v tejto otázke príkro rozdelená. Zelenskyj vystúpil na spoločnom zasadnutí i vlani, ale odpor voči financovaniu Ukrajiny vzrástol najmä vo vnútri GOP.

Biden sa so Zelenským naposledy stretol v júli na okraj samitu NATO v Litve. Predtým spolu rokovali v máji na samite skupiny G7 v Japonsku. Napriek podpore zo strany Spojených štátov pre Zelenského vystúpenie na minulotýždňovom samite skupiny G20 v Indii hostitelia ukrajinského prezidenta nepozvali. Zelenskyj naposledy odcestoval do Spojených štátov minulý rok v decembri, pričom Ukrajinu vtedy opustil prvýkrát od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa minulý týždeň stretol so Zelenským v Kyjeve v rámci cesty, ktorej cieľom bolo čiastočne zladiť vzťahy medzi USA a Ukrajinou pred avizovaným diplomatickým stretnutím. Blinken Zelenskému povedal, že USA sú "odhodlané naďalej kráčať bok po boku" s Ukrajinou.

Ukrajinské úrady nariadili v Chersonskej oblasti evakuáciu civilistov

Gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin vo štvrtok nariadil evakuáciu civilného obyvateľstva. Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny čiastočne ovládajú ruské ozbrojené sily a pravidelne je cieľom delostreleckého ostreľovania, informuje TASR podľa agentúry AFP. "Regionálna obranná rada v Chersone sa rozhodla z oblastí pod neustálou nepriateľskou paľbou povinne evakuovať rodiny s deťmi," oznámil Prokudin na sociálnej siete Telegram. Ruské jednotky okupujú územie južne od rieky Dneper, kam ich z mesta Cherson v minulom roku vytlačila ukrajinská armáda. Prokudin dodal, že miestne úrady sa pripravujú na núdzovú situáciu, ktorá môže nastať počas jesene a zimy pri dodávkach elektriny. Dôvodom sú akcie ruskej armády počas zimy 2022, ktorých cieľom bolo ničenie ukrajinskej infraštruktúry, čo spôsobilo časté výpadky dodávok elektrickej energie. Ukrajinské úrady už v auguste odporučili civilistom v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny, aby pre ruskú ofenzívu opustili približne tucet lokalít. Tieto evakuácie však neboli povinné.

Ukrajina oznámila, že dobyla dedinu Andrijivka pri Bachmute

Ukrajinské ozbrojené sily v piatok oznámili, že dobyli dedinu Andrijivka na frontovej línii v blízkosti mesta Bachmut. Štvrtkové informácie o "oslobodení" dediny boli včera večer označené za predčasné. TASR informuje podľa agentúry AFP. "Obranné sily... oslobodili Andrijivku v Doneckej oblasti, spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily a techniky a upevnili sa na okupovaných hraniciach," uviedol ukrajinský generálny štáb v každodennej operačnej aktualizácii na sociálnej sieti Facebook. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová vo štvrtok večer uviedla, že pôvodné oznámenie bolo spôsobené pochybením v komunikácii. V meste Bachmut v Doneckej oblasti pred vojnou žilo asi 70 000 obyvateľov. Ruské sily ho dobyli v máji po najdlhších a najkrvavejších bojoch ruskej invázie na Ukrajine. Ukrajinské sily však takmer okamžite začali protiútoky na severnom a južnom okraji mesta a dosahujú čiastkové úspechy v oslobodzovaní tohto územia. Andrijivka leží asi 14 kilometrov južne od Bachmutu a z predvojnového obyvateľstva tam zostalo menej než 100 ľudí.

Vláda by o raketách Taurus pre Ukrajinu mohla rozhodnúť do 2 týždňov

Nemecká vláda by v priebehu jedného či dvoch týždňoch mohla rozhodnúť, či Ukrajine poskytne strely s plochou dráhou letu Taurus. Uviedol to v piatok nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Kyjev už dlho žiada Berlín o rakety Taurus, ktoré sú schopné zasahovať ciele vzdialené zhruba 500 kilometrov. Ukrajina tvrdí, že tento typ munície potrebuje na zasahovanie ruských pozícii pri prebiehajúcej protiofenzíve. Nemecko rakety Taurus Ukrajine zatiaľ nedodalo pre obavy, že by ich ukrajinská armáda mohla použiť pri útokoch na ciele na ruskom území. Uvažuje sa preto o technickej úprave striel. Pistorius naznačil, že Berlín delí od rozhodnutia, či Ukrajine tieto rakety dodá, jeden či dva týždne. Nemecká vláda podľa jeho slov zvažuje možné dôsledky takéhoto kroku. "Nemecko musí preukázať túto úroveň obozretnosti, aj keď je to pre našich ukrajinských priateľov ťažké pochopiť," povedal šéf nemeckého rezortu obrany. Strely Taurus označil za "vysoko komplexný priemyselný produkt". "Nehovoríme tu o programovaní kávovaru," dodal. Podľa jeho slov má Nemecko k dispozícii zhruba 500 rakiet Taurus, z ktorých približne polovica potrebuje istú formu servisu či preprogramovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy