Zatiahnuté
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
568. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že sa jej podarilo zničiť ruský systém protivzdušnej obrany Triumf
Zdielať na

568. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že sa jej podarilo zničiť ruský systém protivzdušnej obrany Triumf

KYJEV / Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok zneškodnilo niekoľko ukrajinských bezpilotných lietadiel. K mohutným explóziám došlo v noci na štvrtok po dronovom útoku v blízkosti mesta Jevpatorija. O zničení 17 z dovedna 22 ruských dronov informovalo vo štvrtok ukrajinské letectvo na platforme Telegram. Ukrajinské ostreľovanie pohraničnej obce Ťotkino v Kurskej oblasti na území Ruska si vyžiadalo jednu obeť. Ukrajine tvrdí, že sa jej podarilo zničiť ruský systém protivzdušnej obrany Triumf. Šesťročný chlapec zahynul v noci na štvrtok v ukrajinskej Chersonskej oblasti počas ostreľovania ruskými jednotkami. Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily znovu dobyli dedinu Andrijivka neďaleko ťažko skúšaného mesta Bachmut.

Ministerstvo si v tejto súvislosti predvolalo veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku

Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok v Brianskej a Belgorodskej oblasti - oboch susediacich s Ukrajinou - zneškodnilo niekoľko ukrajinských bezpilotných lietadiel. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. Nad Brianskou oblasťou, ktorú od Moskvy i Kyjeva delí približne rovnaká vzdialenosť, bolo podľa ruského ministerstva obrany zostrelených šesť bezpilotných lietadiel.

Incidenty sa odohrali v štyroch lokalitách. Ďalší dron bol zničený južnejšie nad územím Belgorodskej oblasti ešte v stredu večer, dodalo ministerstvo obrany s tým, že pokus o útok bol "zmarený".

Na anektovanom Kryme došlo k mohutným explóziám po útoku dronov

K mohutným explóziám došlo v noci na štvrtok po dronovom útoku v blízkosti mesta Jevpatorija na anektovanom polostrove Krym, uviedli tamojšie médiá. "Pravdepodobne došlo k úderu na základňu (ruskej) protivzdušnej obrany medzi mestskými časťami Moločnoje a Ujutnoje," informoval vo štvrtok ráno opozičný kanál Crimeanwind na platforme Telegram.

Ruská armáda útok bezprostredne nepotvrdila, ale informovala, že protivzdušná obrana počas noci zostrelila celkovo 11 dronov.

Ukrajinská armáda zničila 17 z 22 útočiacich ruských dronov

O zničení 17 z dovedna 22 ruských dronov informovalo vo štvrtok ukrajinské letectvo na platforme Telegram. Útoky prišli počas noci z troch rôznych strán. Útočné drony typu Šáhid iránskej výroby podľa ukrajinskej armády smerovali na Mykolajivskú, Záporožskú, Dnepropetrovskú a Sumskú oblasť.

Z vyhlásenia armády nebolo bezprostredne jasné, či bezpilotné lietadlá spôsobili nejaké materiálne škody alebo či si vyžiadali zranenia alebo obete na životoch.

Od odstúpenia od dohody sprostredkovanej OSN, ktorá umožňovala bezpečné dodávky obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more, Rusko v posledných mesiacoch zintenzívnilo útoky na ukrajinskú infraštruktúru určenú na export obilia v južnej Odeskej a Mykolajivskej oblasti.

Rusko: Ukrajinské ostreľovanie Kurskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť

Ukrajinské ostreľovanie pohraničnej obce Ťotkino v Kurskej oblasti na území Ruska si vyžiadalo jednu obeť, uviedol vo štvrtok tamojší gubernátor Roman Starovoit.  "Smrteľné zranenia utrpel vodič vysokozdvižného vozíka. Muž zomrel ešte pred príchodom sanitky. Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným zosnulého," napísal na sociálnej sieti Starovoit.

Ako dodal, ukrajinské ostreľovanie tiež poškodilo elektrické vedenie v dedine Gordejevka zhruba 40 kilometrov východne od obce Ťotkino, zranenia však neutrpel nikto. Pohotovostné tímy začnú s jeho obnovou hneď, ako to bude možné.

Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila ruský systém protivzdušnej obrany Triumf

Ukrajina tvrdí, že sa jej podarilo zničiť ruský systém protivzdušnej obrany Triumf, a to počas dronového a raketového útoku, ktorý podnikla v noci na štvrtok v blízkosti mesta Jevpatorija na Moskvou anektovanom Krymskom polostrove. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje ukrajinských tajných služieb.

Útok podľa citovaných zdrojov podnikla Bezpečnostná služba Ukrajiny v spolupráci s ukrajinským námorníctvom. Samotné Rusko vo štvrtok uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok dovedna 11 útočných dronov.

Ukrajina: Šesťročný chlapec zahynul počas ostreľovania ruskými silami

Šesťročný chlapec zahynul v noci na štvrtok v ukrajinskej Chersonskej oblasti počas ostreľovania ruskými jednotkami. Informoval o tom úrad ukrajinskej generálnej prokuratúry. 

Počas ostreľovania ruskými silami sa podľa úradu prokuratúry ťažko zranil aj chlapcov 13-ročný brat, ako aj traja susedia vrátane tínedžera, ktorí sa súrodencom snažili ísť na pomoc.

Úrad generálnej prokuratúry na Ukrajine dokumentuje dosiaľ 504 prípadov ukrajinských detí, ktoré zahynuli počas 18 mesiacov trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Prokuratúra upozornila, že počet celkových úmrtí je však pravdepodobne ešte vyšší.

Ukrajina oznámila, že dobyla dedinu Andrijivka blízko Bachmutu

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily znovu dobyli dedinu Andrijivka neďaleko ťažko skúšaného mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny. Podarilo sa im to po niekoľkých mesiacoch namáhavej protiofenzívy proti dobre opevneným ruským pozíciám.

Kyjev začal v júni protiofenzívu, ktorej cieľom je vytlačiť sily Kremľa z juhu a východu Ukrajiny. Najprv si však zhromaždil západné zbrane a vytvoril útočné prápory.

"V sektore Bachmutu postupujeme dopredu. Na severnom krídle sa nepriateľ pokúša znovu vybojovať stratené územie. Na južnom krídle postupujeme dopredu. A máme odtiaľ dobré správy — Andrijivka je naša. Spevňujeme tam svoje pozície," oznámila na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy