Skoro jasno
20°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Slovensko a Maďarsko nenachádzajú zhodu v otázke nástupníckych štátov, tvrdí Orbán
Zdielať na

Slovensko a Maďarsko nenachádzajú zhodu v otázke nástupníckych štátov, tvrdí Orbán

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / MAĎARSKO / Slovné provokácie Viktora Orbána voči susedom neprestávajú. Najnovšie v maďarskom rozhlase vyhlásil, že so Slovenskom nenachádza zhodu v otázke nástupníckych štátov Uhorska. Reaguje tak na to, že sme si predvolali maďarského veľvyslanca.

Mapy Veľkého Uhorska na fotkách maďarských politikov, povestný uhorský šál, ktorý Viktor Orbán nosí na športové zápasy, ale napríklad aj skupovanie pozemkov v susedných krajinách či financovanie futbalových klubov. Podľa komentátora Arpáda Szoltésa ani neskrýva, čo by sa mu páčilo. "Keby mohol, tak by si tie historické územia Uhorského kráľovstva utrhol pre seba aj teraz. V tomto okamihu nemôže, ale keď sa mu otvorí okno príležitostí, určite to skúsi. Dnes konečne otvára očí aj tým pomalším a menej bystrím," ozrejmil Arpád Soltész, politický komentátor TV JOJ. 

A podľa politológa je celkom možné, že už rezignoval na to, že bude lídrom Strednej Európy. "Vyvoláva konflikt ešte aj s tými priaznivcami, ktorých na Slovensku má. Paradoxne urobil tieto výroky v čase, keď je na Slovensku možno populárnejší ako v samotnom Maďarsku," uviedol Juraj Marušiak, politológ, Ústav politických vied SAV.

Po nedávnych výrokoch o odtrhnutom Felvidéku Viktor Orbán opäť pritvrdzuje. Najnovšie sa rozrečnil o tom, že Slovensko a Maďarsko nenachádzajú zhodu v otázke nástupníckych štátov. Voči susedom si tak dovoľuje to, čo si Rakúsko - kedysi tiež súčasť vplyvnej monarchie - voči Čechom či Slovincom nedovolí. "Rakúsko sa deklarovalo ako novovzniknutý štát, naopak Maďarsko vychádza z tézy uhorskej štátnosti, čiže dnešné Maďarsko považuje za Uhorsko, od ktorého boli odtrhnuté územia," dodal Marušiak. 

Orbána nateraz nebrzdí ani to, že si naša diplomacia predvolala maďarského veľvyslanca. "Československo a neskôr Slovenská republika či Maďarsko sú rovnakými nástupnickými štátmi Rakúsko-Uhorska. Od dnešného Maďarska nemohlo byť nič odtrhnuté," uviedol Miroslav Wlachovský, minister zahraničných vecí SR. 

"Nepomáha to bilaterálnym vzťahom a ani maďarskej menšine na Slovensku," avizoval Ľudovít Ódor, predseda vlády SR. "Predpokladám, že VO sa snaží pred voľbami rozdúchať národnostné vášne, no má problém, pretože práve extrémistickí politici sú jeho spojenci a vedia, že ak sa dostanú k moci, budú ho potrebovať," doplnil Soltész. "To sú voľby, ktoré budú 30 septembra. Ale slovensko-maďarské vzťahy sa môžu pokaziť na desaťročia," doplnil na záver Béla Bugár, bývalý predseda strany Most-Híd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy