Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
520. deň na Ukrajine: Putin sa v Afrike snaží presadiť svoj hospodársky vplyv
Zdielať na

520. deň na Ukrajine: Putin sa v Afrike snaží presadiť svoj hospodársky vplyv

Zdroj: TASR

KYJEV / Najmenej 15 ľudí ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu v ruskom meste Taganrog, ležiacom na pobreží Azovského mora približne 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Rusko podpísalo s viac ako 40 africkými štátmi dohodu o vojenskej spolupráci. Rovnako ako vo štvrtok aj v piatok 28. júla sľuboval africkým krajinám dodávky obilia. Ukrajinská armáda pokračovala vo štvrtok v útokoch proti ruským inváznym silám na najmenej troch úsekoch frontu a v niektorých oblastiach dosiahla úspechy. Vo svojej poslednej analýze to uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Rusko podpísalo dohodu o vojenskej spolupráci so 40 africkými krajinami

Na summite Rusko-Afrika v Petrohrade to oznámil šéf Kremľa Vladimir Putin. Druhý rusko-africký summit v Petrohrade bol súčasťou snáh Ruska o presadenie svojho vplyvu a podnikateľských záujmov v Afrike. Moskva si tam zachováva podporu aj napriek medzinárodnej izolácii, ktorej čelí pre pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine. Prvý Rusko-africký summit sa uskutočnil v roku 2019. "S cieľom posilniť obranné kapacity krajín (afrického) kontinentu rozvíjame vojenskú a vojensko-technickú spoluprácu s viac ako 40 krajinami Afriky," povedal Putin v záverečný deň summitu dvojdňového summitu. Dodal, že africké štáty v rámci tejto dohody dostanú nové zbrane a technológie, niektoré z nich zadarmo.

Podľa Putina to má posilniť bezpečnosť a zvrchovanosť jednotlivých krajín Afriky. Predstavitelia afrických štátov boli tiež vyzvaní, aby sa aktívne zúčastňovali na Ruskom organizovaných vojenských fórach, ktoré sa zaoberajú technickými aspektmi zbraní, ako aj na manévroch, vďaka ktorým budú vedieť príslušné vojenské vybavenie aj správne používať. Putin zároveň oznámil, že Rusko poskytne pomoc tým štátom, ktoré sa snažia oslobodiť od "pozostatkov kolonializmu" a prisľúbil, že Moskva bude spoľahlivým dodávateľom obilia pre Afriku.  

​Putin tvrdil, že Rusko pomáha africkým krajinám znižovať dlh, sľuboval im obilie

Rusko odpísalo africkým štátom dlh v celkovej výške 23 miliárd dolárov, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS na končiacom sa rusko-africkom summite v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin. Rovnako ako vo štvrtok aj dnes sľuboval africkým krajinám dodávky obilia. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí však dnes Putina priamo na summite vyzval na obnovu vlani uzavretých obilných dohôd, ktoré zabezpečovali vývoz ukrajinského obilia, od ktorých Moskva nedávno odstúpila. "Rusko sa zapája do iniciatív na zníženie dlhového bremena afrických krajín. Celková suma nami odpísaného dlhu teraz predstavuje 23 miliárd dolárov (505,5 miliardy korún)," tvrdil Putin. Doplnil, že na základe požiadaviek afrických krajín vyčlení Moskva na tento účel ďalších 90 miliónov dolárov (takmer dve miliardy korún).

Rusko pred vyše týždňom pozastavilo svoju účasť v obilných dohodách sprostredkovaných vlani OSN, ktoré napriek vojne na Ukrajine umožňovali vývoz obilia a ďalších potravín z napadnutej krajiny a pomohli zabezpečiť potravinovú bezpečnosť vo svete. Rusko teraz podľa Kyjeva opakovane útočí na ukrajinské prístavy a ďalšiu infraštruktúru, ktorá slúži na export potravín z Ukrajiny.

​Ruské mesto Taganrog vraj zasiahla raketa, najmenej 15 ľudí je zranených

K explózii došlo na hlavnom námestí a poškodená je nižšia bytovka. Podľa ruských médií tam dopadla raketa. Francúzska agentúra píše, že výbuch nastal pri kaviarni. "Údajne tu vybuchla raketa. Na mieste sú záchranári. Nikto nezahynul. Je tu viacero zranených, ku ktorým boli vyslané sanitky," vyhlásil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev na sociálnej platforme Telegram. Neskôr napísal, že do nemocníc priviezli deväť ľudí, ktorí majú stredne ťažké a ľahšie zranenia. Epicentrum výbuchu sa podľa neho nachádza v areáli múzea. Poškodená je vraj stena múzea, garáže aj priľahlé hospodárske budovy a tiež trojposchodová bytovka. Sky News na svojom webe uvádza, že medzičasom došlo k výbuchu aj v Samare, ktorá leží hlboko v ruskom vnútrozemí, viac než 500 kilometrov východne od Moskvy. Explóziu hlásili z tamojšej rafinérie. Miestny predstaviteľ uviedol, že pri incidente nikto nezahynul a v rafinérii nie sú ani vážnejšie škody. 

​Ukrajinská armáda dosiahla na niektorých miestach rady úspechy, hodnotí ISW

Ukrajinská armáda pokračovala vo štvrtok v útokoch proti ruským inváznym silám na najmenej troch úsekoch frontu a v niektorých oblastiach dosiahla úspechy. Vo svojej poslednej analýze to uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý sa zároveň domnieva, že Ukrajinci zrejme nepokračovali vo významných mechanizovaných ofenzívnych operáciách južne od obce Orichiv v západnej časti Záporožskej oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok zverejnil na sociálnych sieťach video, na ktorom ukrajinskí vojaci uprostred ruín hlásia, že splnili úlohu a oslobodili dedinu Staromajorske na západe Doneckej oblasti. "Geolokalizované zábery zverejnené 26. júla naznačujú, že ukrajinské sily tiež urobili nepatrný postup severne od Kliščijivky," uvádza ISW s odvolaním sa na obec nachádzajúcu sa niekoľko kilometrov juhovýchodne od Bachmutu.

Iné zábery podľa inštitútu naznačujú, že Ukrajinci počas stredy postúpili východne od Robotne, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov južne od Orichiva. Ruské zdroje zároveň tvrdili, že Ukrajinci pokračovali vo štvrtok pri Robote v útokoch s nižším tempom a oveľa menším počtom vojakov. Predtým tam začali intenzívny mechanizovaný čelný útok, ktorý v stredu prelomil ruské obranné pozície severovýchodne od obce, píše ISW. Jeho analytici zároveň upozorňujú, že geolokalizované zábery zverejnené vo štvrtok naznačujú, že ukrajinská armáda môže operovať oveľa hlbšie, ako spomína Inštitút pre štúdium vojny, ktorý uvádza skôr konzervatívne zhodnotenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy