Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Minister vnútra Ivan Šimko skončil vo funkcii: Premiér Ódor priznal, čo je za tým, Pellegrini hovorí o škandále
Zdielať na

Minister vnútra Ivan Šimko skončil vo funkcii: Premiér Ódor priznal, čo je za tým, Pellegrini hovorí o škandále

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra Ivan Šimko končí vo funkcii. Jeho odstúpenie prichádza v čase vyjasňovania si názorov s policajným prezidentom Hamranom o rozviazaných rukách polície. Viac uvedie na tlačovej besede o 14:00. O odstúpení ministra prvý informoval denník SME. Informáciu potvrdilo viacero zdrojov aj spravodajskej televízii JOJ 24.

Minister Šimko nedávno na sociálnej sieti napísal, že mu nie je jasné, čo sa myslí vyjadreniami o rozviazaní rúk polícii. Týmto statusom rozpútal konflikt s policajným prezidentom. K roztržke sa vyjadril aj súčasný premiér Ľudovít Ódor. Prezidentka Zuzana Čaputová podľa informácií denníka SME z viacerých zdrojov ministrovi vnútra odoberie poverenie viesť rezort.

Čo prezradil premiér?

To, že Ivan Šimko končí, potvrdil aj dočasne poverený premiér ľudovít Ódor. Povedal, že ho to mrzí, ale kameňom sváru je naštrbená dôvera medzi vedením polície a ministrom. "Veľkú úlohu v tom hrala nefunkčná komunikácia, ktorá sa za posledné dva mesiace stala neznesiteľnou," potvrdil Ódor, pričom sa odvolal aj na stanoviská, ktoré dával Ivan Šimko.

"Je mi ľúto, že k tomuto došlo," dodal s tým, že slobodu pri vyšetrovaní garantuje zo svojej pozície. Ivanovi Šimkovi zaželal veľa zdravia a úspechov. Špekulácie o tom, že na druhej strane rokovacieho stola bolo ultimátum vedenia polície, ktoré chcelo odísť, Šimko komentovať na priamo nechcel. Potvrdil, že odchod vedenie malo v pláne, ale nie v ultimatívnej rovine.

Finálny konflikt bol podľa premiéra vrcholom ľadovca a nielen on, ale aj prezidentka si museli vybrať či odídu z vedenia polície dvadsiati funkcionári, alebo sa ministrovi vnútra Ivanovi Šimkovi odoberie poverenie. 

Ódor zároveň uviedol, že nezaregistrovl zásahy do vyšetrovaní zo strany Šimka, ale skôr išlo o jeho prístup a nastvenie v tejto téme. "Chápe vážnosť situácie," dodal Ľudovít Ódor a dodal, že Ivan Šimko končí vo funkcii k dnešnému dňu. Po odovzdaní žiadosti, prezidentka vymenuje niekoho z vlády, kto bude rezort viesť. 

Časť štátu začala riadiť polícia, reaguje Pellegrini

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini uviedol, že nezachytil ani jeden relevantný argument na odvolanie ministra Šimka z funkcie. "Nie som jeho fanúšik, ale teraz hovorím o základnom chode štátu," pokračoval Pellegrini, ktorý Hamranovi vyčíta, že sa v ostatnom čase správa, ako politik a nie ako šéf polície. 

Šéf Hlasu uviedol, že Šimkova úloha bola v tom, aby doviedol krajinu k dôveryhodným predčasným voľbám. "Kto je policajný prezident aj so svojou verchuškou, že určuje, kto bude ministrom vnútra," dodal Pellegrini a odkázal, že ho mal Ivan Šimko na minútu vyraziť. Takto robenú personálnu politiku považuje Pellegrini za fiasko a škandál. 

Matúš Šutaj Eštok uviedol, že za prezidentkou sa mal včera dostaviť Daniel Lipšic, ktorý mal orodovať za šéfa polície Štefana Hamrana a ďalších funkcionárov polície. "Na to, aby ste vedeli vyhrať tento šialený konflikt v polícii, potrebujete buldočiu povahu. Tú pán Šimko nemal," dodal Šutaj Eštok, ktorý prezidentku vyzval, aby informácie o stretnutí potvrdila, alebo vylúčila. 

Ako vníma situáciu odborník Radoslav Štefančík? Dozviete sa zo záznamu štúdia na našej spravodajskej TV JOJ24:

​SaS upozorňuje na možné zneužitie v kampani

Strana Richarda Sulíka zaslala médiám svoje vyhlásenie. "Rešpektujeme rozhodnutie premiéra odvolať ministra vnútra. Bohužiaľ, Ľudovít Ódor sa sporom Ivana Šimka so Štefanom Hamranom nechal vtiahnuť do predvolebnej kampane. Máme za to, že minister vnútra má mať jasnú zodpovednosť za výkon a prácu polície. Napriek tomu, že dočasne poverený Ivan Šimko mal len doviesť Slovensko k predčasným voľbám, jeho odvolanie sa teraz môže stať opätovným predmetom hoaxov o manipulácií volieb," uviedol tlačový odbor strany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy