Oblačno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vláda potrebuje, aby parlament mimoriadne zasadol. Čaká nás ďalší politický cirkus?
Zdielať na

Vláda potrebuje, aby parlament mimoriadne zasadol. Čaká nás ďalší politický cirkus?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hromadné výpovede pediatrov alebo brutálna vražda ženy v Dubnici nad Váhom. Aj to sú aktuálne udalosti, pre ktoré vláda potrebuje, aby mimoriadne zasadol parlament a zmenil zákony. Poslanci sú síce ochotní stretnúť sa aj mimoriadne, riziko ďalšieho politického cirkusu je však pár mesiacov pred voľbami opäť vysoké.

Posledné rokovanie parlamentu sa pre stupňujúci chaos skončilo predčasne

Poslancom sa tak na stôl nedostala ani dlho pripravovaná rozsiahla novela trestného zákona. Prezidentka po brutálnej vražde ženy v Dubnici nad Váhom žiada vládu, aby časť venovanú násiliu na ženách, cez skrátené legislatívne konanie presadila v parlamente. "Znamenalo by to, že by sa tá norma dala sprocesovať v kratšom čase, než len čakať na nový parlament," priblížila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

​Rovnako zákonom o skrátení ordinačných hodín na detských pohotovostiach sa snaží zachrániť situáciu u pediatrov minister zdravotníctva. "Už aj vzhľadom na výzvy politikov predpokladáme, že náš vládny návrh bude podporený," uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič. "Sme v priebežnom kontakte s predstaviteľmi politických strán, ktoré sú zastúpené v NR SR. Vrátane možného zvolania mimoriadnej, či mimoriadnych schôdzi. No to, či bude alebo nebude parlament uznášaniaschopný, závisí od samotného parlamentu a nie vlády," uvádza sa v stanovisku Vlády SR.​

Poslanci bývalej koalície a opozície hovoria, že nemajú problém prísť rokovať o akútnych témach aj uprostred leta. Problémom nie je dokonca ani to, že rokovacia sála parlamentu je aktuálne v rekonštrukcii a rokovať by sa muselo v náhradných priestoroch.

Problém však vidia iní v tom, že sa rokovanie opäť zvrhne na legislatívny holubník

"Poznáte našich poslancov. Tí sú schopní tam nahádzať 20 pozmeňovacích návrhov a zabiť takýto návrh zákona. Odporúčam vláde, nech kontaktuje všetky politické strany a nech si s nimi dohodne postup," vyhlásil podpredseda NR SR Peter Pčolinský. "Preto je dôležité, aby bolo grémium, kde by sme sa dohodli, že pôjde len to, čo potrebuje vláda," doplnila Anna Zemanová, predsedníčka poslaneckého klubu strany SaS.

Poslanci mierili najmä na Obyčajných ľudí, ktorí boli proti predčasnému ukončeniu rokovania v júni. "My a naši kolegovia budeme chcieť, aby sa o tých zákonoch, ktoré boli v riadnom procese na májovej schôdzi schválené, rokovalo na mimoriadnej schôdzi. Na tom nevidím nič zlé," uzavrel Michal Šípoš, predseda poslaneckého klubu strany OĽaNO.

Súvisiace články