Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vrah s mačetou ženu chorobne prenasledoval. Pre toto bol na slobode
Zdielať na

Vrah s mačetou ženu chorobne prenasledoval. Pre toto bol na slobode

DUBNICA NAD VÁHOM / Vražda matky dvoch detí mačetou, ktorá sa odohrala vo štvrtok 29. júna, má šokujúce pozadie. Páchateľ svoju obeť niekoľko mesiacov prenasledoval. Skončil dokonca vo väzbe. Stíhanie ale museli zastaviť, pretože podľa znalca bol nepríčetný. Skončil na psychiatrii a potom ho prepustili. Výsledkom je vražda.

Chorobné prenasledovanie sa skončilo tragédiou. Andrea mala s Jánom problémy vyše roka. O pomoc požiadala aj políciu. "Osoba J. M. bola v roku 2022 väzobne stíhaná pre prečin nebezpečného prenasledovania," uviedol Vlastimil Krokvička z Krajskej prokuratúry Trenčín

Poškodenej bol v pätách niekoľko mesiacov

Čakával ju pred domom a napriek jej nesúhlasu odprevádzal do práce aj z práce. Posielal jej množstvo SMS správ, mailov, ale aj listov. Niektoré adresoval aj jej manželovi a jej mame. Dokonca jej mal niekoľkokrát prepichnúť pneumatiky na aute. Vo väzbe však dlho nebol. 

"Na základe záverov znalca psychiatra, obvinený nebol pre nepríčetnosť trestne zodpovedný. Preto muselo byť trestné stíhanie v septembri 2022 zastavené a obvinený musel byť prepustený z väzby," vysvetlil Krkovička. Previezli ho na psychiatrickú kliniku a prokurátor podal na súd návrh na uloženie ochranného psychiatrického liečenia ústavnou formou. Po piatich mesiacoch ho pustili domov.

Deviateho júna mu súd uložil psychiatrické liečenie ambulantnou formou. "Znalec uviedol, že pri pravidelnom užívaní liekov a kontrolách v psychiatrickej ambulancii nepovažuje pobyt J. M. na slobode za nebezpečný pre spoločnosť. Znalec uviedol, že v prípade zhoršenia psychického stavu a nespolupráce pacienta je možné túto liečbu zmeniť na ústavnú," pokračoval hovorca Krajského súdu Trenčín Roman Tarabus.

​Netrvalo dlho a svoju obeť opäť vyhľadal

Tentoraz malo ich stretnutie tragický koniec. Vraždu pravdepodobne plánoval. Vedel, že tadiaľto chodí do práce a so sebou si priniesol aj mačetu. Najskôr sa začali hádať na cyklistickom chodníku. Tu žene podľa našich informácií sekol mačetou do ruky a tváre. Začala utekať a vtiahol ju do kríkov. Tam ju brutálne zavraždil. Na tele mala množstvo rezných a sečných rán.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy