Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda obnovuje projekt rómskych hliadok aj zlepšenie ich postavenia
Zdielať na

Vláda obnovuje projekt rómskych hliadok aj zlepšenie ich postavenia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda Ľudovíta Ódora obnovuje projekt rómskych hliadok. Pokryjú ho eurofondy so sumou 50 miliónov eur. Ďalších 900 miliónov sa použije za zlepšenie sociálneho a ekonomického postavenia Rómov na Slovensku.

Napriek tomu, že prevencia je lepšia ako represia, rómskym hliadkam hrozil zánik. Vďaka novému projektu financovanému z eurofondov je všetko inak. "Tieto hliadky už fungovali vo viac ako 250 približne hovoríme o 1400 pracovných miestach a pre obce máme pripravených na tento účel zhruba 50 miliónov euro," uviedol Ľudovít Ódor, dočasne poverený premiér.

Hoci ide o vyšší príspevok tzv. rómske hliadky sú považované za jeden z najefektívnejších projektov v rámci marginalizovaných komunít. Čo sa týka nárastu počtu pracovných pozícií vláda s ním ráta. Umožní to finančná rezerva v projekte a to, že vláda bude projekt vyhodnocovať priebežne a to už v septembri po prvom kole. "Zmenou oproti predchádzajúcemu programovaciemu obdobiu je aj oprávnenosť miesta realizácie projektu, ktorým je celé územie Slovenskej republiky a nie len menej rozvinuté regióny," ozrejmil Ján Hero, splnomocnenec vlády pre rómske komunity. 

Vláda chce v otázke zlepšenia životných podmienok a vzájomného spolunažívania zájsť ďalej a zamerať sa na sociálne aj ekonomické zlepšenia. "V tomto programovom období máme alokovaným 12,6 miliardy eur. Z toho 900 miliónov eur bude putovať na mimoriadne dôležitú tému a to je inklúzia marginalizovaných rómskych komunít," priblížil minister investícií a regionálneho rozvoja Peter Balík.

Dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor zároveň zdôraznil, že riešenia, ktoré vláda v tomto smere posledných 30 rokov podnikala neboli komplexné. "Ide o vzdelávanie predškolských detí, aby sa tá chudoba nededila z generácie na druhú a takisto zamestnávanie. Ten životný štandard sa dá udržať iba vtedy, keď budú aktívni tí predstavitelia rómskych komunít. Tam hľadáme možnosti aj kvalifikačné, aj komunálnych služieb, ale aj rôzne spojenectvá so súkromným sektorom, aby sa zamestnávali. Jedine tak sa dá vyriešiť tento problém. Zatiaľ sme skúšali všeličo za tých 30 rokov, vždy, keď sme len niečo dávali v jednej oblasti, tak málo čo sa vyriešilo," dodal Ódor.

Za komplexnejší prístup hlasujú aj ľudia z praxe. "Bolo by efektívnejšie, keby sa v danej obci riešili tie problémy komplexne, lebo my keď využívame mäkké projekty, pomáhajúce profesie, to pomôže tej komunite, ale zase nám vyskakuje niekde inde problém,"  poznamenal Marcel Šaňa, starosta košického Luníka IX.

Súvisiace články