Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Obávate sa konca fixácie vašej hypotéky? Riešenie štátu sa bankám nepozdáva
Zdielať na

Obávate sa konca fixácie vašej hypotéky? Riešenie štátu sa bankám nepozdáva

BRATISLAVA / Polovici ľudí s hypotékou na krku vyprší fixácia do konca roka 2025. Z pokojných vôd nízkych percent sa tak dostanú rovno na rozbúrené more nestabilného trhu. Mesačné splátky sa domácnostiam môžu zvýšiť aj o stovky eur. Nepripravených vlna stiahne so sebou a rodiny môžu mať obrovské problémy. Pomôcť má nový zákon, ktorý upravuje podmienky mimoriadnych splátok. Banky sa však sťažujú.

Legislatíva umožní predčasne splácať hypotéku každý mesiac, pričom za rok môžete vrátiť až 30 percent celkovej požičanej sumy. Doteraz to bolo možné iba raz za rok, a to do výšky 20 percent. Zákon tak dlžníkom dá väčšiu flexibilitu. "Je to pomoc pre tých, ktorí sú príliš nedisciplinovaní na to, aby si každý mesiac odložili nejaké peniaze navyše, a potom dali naraz tú splátku," vysvetľuje Martin Vlachinský, analytik INESS

Využiť zafixované úroky sa naozaj oplatí. Ako príklad - zostáva nám 100-tisíc na 15 rokov a fixácia sa končí o 24 mesiacov. Rozdiel v mesačnej splátke pri jednom a štyroch percentách činí takmer 150 eur. "Ak klient disponuje nejakým objemom finančných prostriedkov nad rámec finančnej rezervy, tak môže byť mimoriadna splátka dobrým riešením," dopĺňa hovorkyňa 365 banky Linda Valko Gáliková.

Ak sa pre tento krok rozhodneme, najlepším riešením je podľa odborníkov skrátiť si dobu splácania. Ušetríme tak mesiace vyšších úrokov. "Čím menej splátok mám, tak tým menej na úrokoch preplácam, keďže mi neodchádza takáto splátka," uviedol  Matej Dobiš z Finančného kompasu.

Proti novému zákonu sa banky búria

Výhody svojich klientov totiž na medzinárodných trhoch nemajú a predčasné splátky im prinášajú neistotu. "Banka musí získať na financovanie hypoték dlhodobé zdroje, pričom pri dnes vydaných krytých dlhopisoch neexistuje možnosť ich predčasného splatenia," znie stanovisko Slovenskej bankovej asociácie.

S doterajším režimom boli ako-tak spokojné, no teraz hrozí, že im mimoriadne splátky zvýšia výdavky. A tie, samozrejme, presunú späť na ľudí. "Ak by to využívalo veľa klientov, tie náklady pre banky tam budú, aj si ich nejakým spôsobom budú kompenzovať," dopĺňa Vlachinský. Zrejme sa ale báť nemusia. V súčasnej situácii Slováci nadbytočné tisícky na účtoch nemajú. A ak sa aj niekto taký nájde, väčšinou volí iné možnosti.

"Často možno nevedia, čo ich čaká, chcú si tie peniaze, ktoré majú, nechať ako rezervu a neinvestovať ich do mimoriadnych splátok. Kým v minulosti takýchto mimoriadnych splátok sme evidovali rádovo stoviek, teraz hovoríme o desiatkach prípadov mesačne," tvrdí hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. V skratke, zákon pomôže hlavne tým, ktorí by s hypotékou existenčný problém tak či tak nemali. Ostatní na riešenie čakajú. Poslanci Smeru chcú k tejto téme iniciovať mimoriadnu schôdzu. Načasovanie dva mesiace pred voľbami asi nebude náhodné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy