Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kandidátky sú podané. OĽaNO si na odovzdanie nechalo päť minút
Zdielať na

Kandidátky sú podané. OĽaNO si na odovzdanie nechalo päť minút

Zdroj: tvjoj

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Úderom polnoci uplynul termín na podanie kandidátok do septembrových parlamentných volieb. O priazeň voličov zabojuje 24 strán a jedna koalícia. Úplne rovnaký počet strán a koalícií sme tu mali pred tromi rokmi. Tentoraz ale do koalície nejde Progresívne Slovensko, ale Obyčajní ľudia. A stihli to na poslednú chvíľu – päť minút pred polnocou.

​Je vymaľované. Čas, dokedy mohli strany podať kandidátku do septembrových volieb, vypršal. S ním sa stráca možnosť zabojovať v septembri vo voľbách.

Z 25 kandidujúcich strán si nechalo odovzdanie kandidátok na poslednú chvíľu 15. Ich zástupcovia sa tak počas celej nedele striedali na ministerstve vnútra. Vstupenku do politického boja zahŕňala okrem menoslovu aj 17-tisícová volebná kaucia. Stranám ju vrátia, iba ak prekročia prah dvoch percent. Od účasti to neodradilo ani politických outsiderov.

Posledný možný deň si na odovzdanie kandidátok nechali aj favoriti. Urobil tak Smer-SD, Progresívne Slovensko, KDH aj Sme rodina. Tá sa postarala o jedno z mála prekvapení nedeľňajšieho (2. júla) dňa. Po neúspešnej snahe stať sa európskym audítorom našiel u Borisa Kollára politické útočisko Martin Klus.

Ako posledný sa v čase 23.55 h dovalil do dverí už tradične Igor Matovič. Úradníkom na ministerstve tak doprial dve hodiny nadčasov. Strany OĽaNO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia ako jediné sformovali koalíciu. Dovedna budú môcť na kampaň minúť deväť miliónov eur, prekonať však musia sedempercentnú hranicu. To, kto kandidátku povedie, neprezradil.

Aj keď sú kandidátky odovzdané, ešte niekoľko dní ostaneme odkázaní na to, čo nám o nich prezradia samotné strany. Zmení sa to 12. júla. Vtedy zasadne štátna volebná komisia. Zverejní ich, dá na nich finálnu pečiatku a losovať sa budú aj volebné čísla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy