Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Kvôli ťažbe uhlia zbúrali ľudom domy, dnes sa tam začína vracať nový život
Zdielať na

Kvôli ťažbe uhlia zbúrali ľudom domy, dnes sa tam začína vracať nový život

KOŠ, OKRES PRIEVIDZA / V 90-tych rokoch nezostal v obci Koš takmer kameň na kameni. Stovky domov zbúrali a ľudia sa museli presťahovať. Dôvodom bola ťažbe uhlia. Cestu v dedine pred 20-timi rokmi zatvorili, lebo sa prepadala. Dnes sa tam ale začína vracať nový život.

Ťažbe uhlia museli ustúpiť 4/5 obce Koš. Zdemolovali viac ako 200 domov, takmer 3000 ľudí sa muselo vysťahovať. "Ťažké to bolo, niektorí aj predčasne zomreli," povedal obyvateľ obce. "Zle sa mi o tom hovorí, bol to stres. Ja som to prežíval ťažko, tu som mal dom," priblížil Rastislav Píš, starosta obce Koš.

So zemou museli zrovnať aj kostol. Zachránili gotickú svätyňu. 400 ton vážiaci kolos previezli na horný koniec. Pred dvadsiatimi rokmi uzavreli cestu cez dedinu. Tá sa rozdelila na horný a dolný koniec. "Bola viac ako 20 rokov zatvorená a to preto, lebo sa dobývalo uhlie," uviedol Rastislav Januščák,  predseda dozornej rady Hornonitrianskych baní Prievidza.

Jednoducho povedané, územie sa pomaly prepadávalo. Dnes je všetko inak a situácia je stabilizovaná. Cestu vybudovali opäť. V obci Koš pri Prievidzi sa dočkali. Konečne prepojili horný koniec dediny s dolným. "Teraz to už bude lepšie. Trvalo to veľmi dlho, ale je to dobrá vec. Je to super," povedali obyvatelia obce. "Bola v dĺžke viac ako 1600 metrov, šírka 7,5 metra. Stálo to viac ako 800 000 eur," doplnil Januščák.

Pre začiatkom ťažby tu všade stáli rodinné domy. Onedlho by sem mal vrátiť život opäť. "Je to v územnom pláne obce, je tam možná výstavba," dodal na záver Píš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy