Zatiahnuté
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Firma, v ktorej má podiel minister Vlčan, dostala podľa Fica štátnu dotáciu
Zdielať na

Firma, v ktorej má podiel minister Vlčan, dostala podľa Fica štátnu dotáciu

Google News Button Sledovať správy

BFRATISLAVA / Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan má problém. Firme, ktorú spoluvlastní, pridelil rezort životného prostredia takmer jeden a pol miliónovú eurofondovú dotáciu. Podľa Roberta Fica si s Jánom Budajom dohodli kšeft. Žiada, aby vo funkcii skončil. Zistenie vyvolalo konflikt a zvýšené hlasy aj priamo počas rokovania vlády.

Okrem kritiky poslaneckých kolegov, ktorí nezahlasovali za jeho mimoriadnu schôdzu, vyrukoval Robert Fico aj s vážnym obvinením na adresu Samuela Vlčana. Minister pôdohospodárstva sa podľa neho skôr než cenami potravín zaoberá vlastným obohatením.

Rukou písanými grafmi predseda strany Smer reprodukoval to, čo ešte koncom apríla napísali novinári. Web odpady-portal.sk upozornil, že v eurofondovej výzve z ôsmich ako jediná dostala dotáciu firma Reko recycling. V katastri obce Iža na juhu Slovenska prevádzkuje skládku. Spoluvlastní ju rodinná firma ministra Vlčana. Na zdokonalenie recyklácie odpadu jej envirorezort pridelil vyše 1 400 000 eur. "Nechcem konšpirovať, ale keby to nebolo dohodnuté, nevyzeralo by to inak," vyjadril sa poslanec NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina).


Zistenie vzbudilo vášne aj priamo na rokovaní vlády

Veronika Remišová tvrdí, že ministra verejne vyzvala, aby peniaze vrátil, za čo sa jej vraj dostalo vyhrážok trestným oznámením. "Aby firma ministra dostala dotáciu z ministerstva životného prostredia je jednoducho nemorálne a mal by ju vrátiť. Požiadala som o to aj pána premiéra," vyjadrila sa. "Jedine prezidentka môže nejakým spôsobom konať," uviedol Pčolinský.

Snaha kontaktovať firmu písomne aj telefonicky stroskotala. Minister Vlčan aj Budaj odišli z vlády zadným vchodom. Novinárom sa vyhol aj poverený premiér. Samuel Vlčan rozposlal popoludní iba písomné stanovisko. Nevyplýva z neho, že by pridelenie dotácie považoval za problém a firma by sa chystala peniaze odmietnuť. "Získanie nenávratného finančného príspevku považujem za výsledok odbornej práce ľudí zo spoločnosti REKO RECYKLING spol. s r. o. a predpokladám, že spolu s bankovým úverom bude použitý na technologické inovácie pre ekologizáciu skládky. Verím, že rezort životného prostredia disponuje kontrolami na predchádzanie možného konfliktu záujmov, alebo vylúčenie rizika, či jeden projekt nebol uprednostnený na úkor iných," uviedol v stanovisku Samuel Vlčan.

Hoc Vlčanova firma zmluvu o poskytnutí dotácie podpísala, peniaze jej zatiaľ vyplatené neboli a možno ani nebudú. Kým sa tak stane, ministerstvo životného prostredia sľubuje postup pri prideľovaní dotácie preveriť, aj s prihliadnutím na možný konflikt záujmov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy