Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Malé strany sa spájajú, aby hlasy voličov neprepadli
Zdielať na

Malé strany sa spájajú, aby hlasy voličov neprepadli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aktuálny prieskum volebných preferencií hovorí jasne. Hneď niekoľko politických strán bude musieť bojovať o každého jedného voliča, aby sa dostali do parlamentu. V opačnom prípade sa môže stať, že neprepadnú len politici a ich strany, ale aj desiatky až stovky tisíc hlasov voličov. Aj to je dôvod, prečo sa v poslednom čase stále častejšie spájajú.

Stovky tisíc hlasov zmizli v nenávratne v posledných parlamentných voľbách. Najmä preto, že len o chlp sa do parlamentu nedostalo Progresívne Slovensko. Podľa aktuálneho prieskumu agentúry AKO sú v ohrození najmä Obyčajní ľudia a premiérovi Demokrati. Eduard Heger sa aj chcel spájať, ale dostal nateraz košom. "Viaceré strany sa rozhodli vsádzať na svoj vlastný úspech. Bude omnoho väčšie riziko prepadnutia hlasov," povedal Heger. 

Medzitým sa preferenčne malé subjekty stretávajú, diskutujú a vznikajú nové strany. "Spojiť sa s niekým, ak ten súčet nemá dať oveľa vyššie percento ako päť percent nemá zmysel," spomenula zakladajúca členka Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová. Nicholsonová získala dosť podpisov, je ochotná Jablko obetovať pre vyšší princíp. "Pokiaľ by to v prieskumoch vyzeralo, že sa pohybujeme na troch percentách, nám nejde o príspevok od štátu, radi sa vzdáme peňazí v prospech, aby hlasy neprepadli," doplnila. 

Kde iní hľadajú, bývalý kapitán už našiel. Tento týždeň ohlásil spoluprácu Andrej Danko a poslanci okolo Tomáša Tarabu, ktorí sa do parlamentu dostali na chrbte Mariána Kotlebu. "Obrátil som sa na všetky strany, ktoré nedosahujú päť percent," dodal Danko. Kým posledné voľby sa niesli v duchu boja proti korupcii, v tých nadchádzajúcich sa opakujú skôr 90. roky a hovorí sa o zachovaní demokracie. Danko vyzýva Smer a Hlas na odmietnutie vlády liberalizmu. "Prestaňme sa tu hádať, kto je s kým, či je niekto so západom a východom. Či je niekto viac alebo menej demokratický," vysvetlil Danko.

Podľa hovorca Smer Jána Mažgúta ide o dôležitý moment vytvoriť v parlamentných voľbách národnú a sociálnu koalíciu. "To memento je jasný odkaz na to, aby sme aj my na demokratickej časti strán uvažovali jasne, a to zodpovednosťou, ktorú máme," uzavrel Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy