Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Postupný rozpad Hegerovej vlády: Prezidentka ju môže ukončiť
Zdielať na

Postupný rozpad Hegerovej vlády: Prezidentka ju môže ukončiť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér či minister, aj v zahraničí v tom majú zmätok. Eduard Heger na seba naberá po nútených odchodoch ministrov jednotlivé rezorty. Prezidentka stojí pred rozhodnutím, ktoré podľa niektorých mala urobiť už dávno a podľa iných vôbec. Zuzana Čaputová môže definitívne ukončiť vládu Eduarda Hegera a do septembrových volieb ustanoviť tím odborníkov. Roman Mikulec, pre ktorého sa rozprúdila debata o konci Hegerovej vlády, má naďalej dôveru premiéra.

​To, že sa Eduardovi Hegerovi postupne rozpadá vláda a on preberá ostatné ministerstvá, zamotalo hlavu aj českému premiérovi. Prípadný odchod ďalšieho ministra, tentokrát vnútra, by už mohol Hegerovi prejsť cez hlavu. Prezidentka nevylúčila, že ďalší exodus bude znamenať nahradenie Hegera úradníckou vládou. "Eduard Heger by sa dostal preč zo svetiel reflektorov. Dnes je populárny len z titulu svojej funkcie," vyhlásil politológ Radoslav Štefančík. "Stratil by výhodu robenia si kampane za stranícke peniaze," povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

"To, že sa opozícia snaží hľadať zámienku na to, aby bojovala proti tejto vláde, je prirodzené. Sme v politickej súťaži, útočia na vládu a hľadajú na to až absurdné zámienky," konštatoval Eduard Heger. "V pani prezidentke dozrieva to, aby po Veľkej noci úradnícku vládu vymenovala," dodal predseda strany KDH Milan Majerský. Ak by sa prezidentka rozhodla odstaviť Hegera a jeho torzo ministrov, ľudia by v tom podľa Štefančíka mohli vidieť jej politický kalkul. Zároveň by na seba zniesla ďalšie riziko.

"Všetky neúspechy, za ktoré by poverení ministri ani nemohli, by bola zodpovedná hlava štátu," upozornil Štefančík. Prezidentka na otázky TV JOJ, ako sa zachová, nereagovala, cez víkend ale potvrdila, že je pripravená - na všetko. Otázkou je, či by Zuzana Čaputová vedela zohnať ľudí, ktorí by išli s kožou na trh. Hegerovi sa to podarilo, keď napríklad post ministra zahraničia obsadil diplomat. "On vtedy hovoril, že do toho mrdníka niekto musí ísť," pripomenul Štefančík. "Moja motivácia je ušľachtilá a rizík som si vedomý," uviedol poverení riadením ministerstva zahraničných vecí Rastislav Káčer ešte v septembri minulého roku.

Peter Pellegrini tiež avizoval, že ak sa prezidentka nebude mať k činu, na rade by mal byť parlament. "Národná rada vyzve pani prezidentku, aby odobrala poverenie Eduardovi Hegerovi. To by mohla byť zaujímavá schôdza," uzavrel Pellegrini. "Myslíte toho istého Pellegriniho, ktorý hovoril, že úradnícku vládu nikdy nepodporí a že je to nezmysel?" dodal Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy