Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Fínsko sa 4. apríla oficiálne stane 31. členom NATO
Zdielať na

Fínsko sa 4. apríla oficiálne stane 31. členom NATO

HELSINKI / Parlamentné voľby vo Fínsku nevyhrala strana súčasnej premiérky Sany Marinovej. Predsedníčka vlády už porážku uznala. Zvíťazila konzervatívna Národná koaličná strana. Jej šéf tak získal právo na zostavenie novej vlády. Voľby sa konali krátko pred oficiálnym prijatím Fínska do NATO. Už poznáme aj dátum tejto historickej udalosti. Fínsko sa totiž oficiálne stane 31. členom Severoatlantickej aliancie už v utorok, 4. apríla. Švédsko zatiaľ na prijatie do aliancie stále čaká.

Fínsko sa oficiálne stane 31. členom NATO v utorok. Oznámil to v pondelok 3. apríla úrad fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa. Informáciu podľa agentúry Reuters v Bruseli potvrdil tiež generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho krok urobí Fínsko bezpečnejším a bezpečnejším podľa neho bude aj Švédsko, ktoré zatiaľ na prijatie do aliancie čaká. Podľa Stoltenberga rozšírenie posilní aj samotnú Severoatlantickú alianciu.

Cestu Fínska do NATO minulý týždeň definitívne otvorila ratifikácia jeho členstva v tureckom parlamente. Turecko bolo poslednou krajinou, ktorá schválila pristúpenie severskej krajiny k aliancii. Turecko a tiež Maďarsko zatiaľ neratifikovali pričlenenie Švédska, ktoré vlani podalo prihlášku do NATO súčasne s Fínskom. "V sídle NATO prvýkrát vyvesíme fínsku vlajku. Bude to dobrý deň pre bezpečnosť Fínska, pre bezpečnosť severských krajín a pre NATO ako celok," povedal v pondelok Stoltenberg novinárom v Bruseli. "Švédsko bude v dôsledku toho tiež bezpečnejšie," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy