Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stanko a Grznár z kauzy Chikara 2 budú naďalej stíhaní na slobode, rozhodol Najvyšší súd
Zdielať na

Stanko a Grznár z kauzy Chikara 2 budú naďalej stíhaní na slobode, rozhodol Najvyšší súd

BRATISLAVA / Obaja vysokopostavení policajní funkcionári budú v rámci drogovej akcie Chikara 2 aj naďalej stíhaní na slobode. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorý zamietol sťažnosť prokurátora.

Založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, korupcia i zneužívanie právomoci verejného činiteľa. To sú obvinenia, ktoré majú na krku bývalý krajský riaditeľ polície v Trnave, ako aj tamojší, donedávna okresný policajný riaditeľ Rastislav Grznár, ktorý po prvý raz od svojho zadržania v drogovej kauze Chikara 2 prehovoril pre médiá. "Po tých 26 rokoch poctivej a čestnej práce v zbore som sa tohto dožil," povedal obvinený Rastislav Grznár.

Polícia navyše obvinila Bystríka Stanka aj za vydieranie. Ani jeden z mužov neskončil v kolúznej väzbe, ktorú im navrhoval prokurátor. Pri Rastislavovi Grznárovi bola v hre aj preventívna väzba. Sudca sa však s týmto názorom nestotožnil a konštatoval, že od ich údajnej trestnej činnosti uplynulo minimálne 7 rokov a ovplyvňovanie svedkov sa nepreukázalo. "Som spokojný. Priznám sa, že bol som napätý, ale naozaj vnútorne som to očakával. Ja nevidím dôvod, prečo by som mal ísť do vyšetrovacej väzby," uviedol obvinený Bystrík Stanko.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu je tak právoplatné. Bystrík Stanko, ako aj Rastislav Grznár zostávajú stíhaní na slobode. "V ďalšom priebehu tohto trestného stíhania sa bude aj naďalej sledovať, či nevznikne dôvod alebo obava z kolúzneho konania obvinených," informoval prokurátor Aurel Pardubský.

Organizovaná skupina mala pôsobiť podľa polície od roku 2008 až do roku 2021. Jej hlavou mal byť Tibor Gubáň, ktorému mal Bystrík Stanko ako vtedajší policajný funkcionár poskytovať ochranu za paušálne platby, a to 2 € za 1 gram drogy. Bystrík Stanko, ktorý pracoval na Centre podpory, má pozastavený výkon jeho funkcie. Okresný riaditeľ PZ si podal žiadosť do civilu. Výpovede svedkov aj spoluobvinených označil za klamstvo.

Rastislav Grznár navyše chce podať trestné oznámenie za krivú výpoveď. "Polícia v môj prospech neurobila nič. Buď je to amaterizmus policajtov, alebo cieľavedomá činnosť voči mojej osobe," vyhlásil Grznár.

Ani jeden z mužov sa priamo ku skutkom zatiaľ nechcel vyjadriť, obvinení si počkajú až na hlavné pojednávania. Momentálne je v tejto kauze v preventívnej väzbe celkovo 6 mužov.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy