Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Muž obvinený z vraždy vlastného brata sa postavil pred sudcu
Zdielať na

Muž obvinený z vraždy vlastného brata sa postavil pred sudcu

PREŠOV / Muža, ktorý na smrť dobil vlastného brata, posiela sudca do väzenia na osem rokov. Všetkému predchádzala hádka. Znalci poukázali na výbušnú povahu obžalovaného. V minulosti bol už opakovane trestaný za ublíženie na zdraví.

Stalo sa to ešte v auguste minulého roka. V byte na jedenástom poschodí. Podľa obžaloby to začalo hádkou na balkóne, kde starší brat fyzicky zaútočil na svojho o tri roky mladšieho brata. Toho odtiahol do obývacej izby, kde pokračoval v útoku aj napriek tomu, že sa mu vôbec nebránil. Údery a kopance smerovali okrem iného aj do hlavy. Nehybného a dobitého brata potom odtiahol do postele a zakryl ho paplónom. Napriek tomu, že chrčal, mu neposkytol ani nezabezpečil potrebnú pomoc. 47-ročný na následkom zranení podľahol.

Nebohý muž mal okrem iného zlomenú sánku i dolámané rebrá. Pod vplyvom alkoholu boli obaja. Paradoxne nebohému pri pitve namerali viac ako štyri promile. Obhajoba poukázala na to, že starší z bratov bol ten, ktorý bol zodpovednejší. Zaobstaral byt, ktorý aj platil a o mladšieho brata sa staral. To, čo sa stalo vníma obhajca ako nahromadenú frustráciu. Poukázali aj na to, že susedia vnímali ako problémového práve toho z bratov, ktorý je dnes už na druhom svete. ​"Tak ako aj súd to vyhodnotil, tak aj my to tak chápeme. Došlo k neskutočnej tragédii medzi bratmi, ktorí na seba boli nadviazaní a môj mandát sa o neho staral," uviedol Ernest Vokál, právny zástupca obžalovaného

Muž, ktorý mal vlani 50 rokov, sa ku všetkému priznal. Aj k tomu, že vypil v ten osudný deň tri poldeci. Prokurátor odmietol návrh dohody o vine a treste, a tak obhajoba žiadala znížiť trest aj preto, že sa priznal a skutok oľutoval. Priťažilo mu to, že v minulosti bol už dvakrát trestaný za ublíženie na zdraví. Záznamov má v skutočnosti deväť, prvý už z roku 1990, no väčšina je už premlčaná a na nich súd neprihliadal. Sudca ho uznal vinného zo zločinu zabitia.

"Za to mu súd ukladá trest odňatia slobody vo výmere 8 rokov," rozhodol sudca Okresného súdu v Prešove. "Berieme to tak, že tento rozsudok je spravodlivý," uviedol Vokál. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Obžalovaný sa síce vzdal práva na odvolanie, no prokurátor si ponechal 15 dní na rozhodnutie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy