Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezidentka na východe: Toto sú jeho ťažiskové problémy
Zdielať na

Prezidentka na východe: Toto sú jeho ťažiskové problémy

Google News Button Sledovať správy

TREBIŠOV / Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok, 31. marca, v Trebišove ukončila svoj týždňový výjazd po východnom Slovensku. Počas neho absolvovala množstvo stretnutí a rozhovorov. Ťažiskové problémy tohto regiónu sú jasné. Nedostatočná infraštruktúra, nižšia životná úroveň a komunity na okraji spoločnosti.

​Témou bola aktuálna situácia v regióne. Prezidentku vítali všetky vekové kategórie obyvateľov. Prezidentke opísali aktuálny stav významné osobnosti tohto regiónu. Pri riešení problému ubytovania v rómskych osadách sa hlava štátu prikláňa k novému systému financovania. "Ľudia z marginalizovaných skupín si musia najskôr rok sporiť peniaze, aby si mohli kúpiť pozemok, potom si svojpomocne postaviť dom na úver a splácať ho. Je to projekt, ktorý sa osvedčil ako dobrý a funkčný," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Pre samosprávu je najväčším problémom prístup k peniazom. Primátor mesta preto požiadal prezidentku o intervenciu, ktorá by mala zjednodušiť čerpanie eurofondov. "Aj procesy verejného obstarávania zvyknú byť hlavným problémom pre čerpanie eurofondov a, samozrejme, dotkli sme sa aj otázok energetickej krízy," povedal primátor mesta Trebišov Marek Čižmár. Prezidentka chce zachovať tradíciu pracovných týždňov na východe Slovenska aj do budúcna. Pri ďalšej návšteve už vraj prinesie konkrétne riešenia problémov.

"Ja som tu veľmi rada. Myslím, že aj ten odstup od bratislavskej vysokej politiky je veľmi zdravý a dobrý a naozaj je tu množstvo skvelých inšpirácií," dodala prezidentka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy