Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ak chcú politici voľby pred letom, na rozhodnutie majú už len pár dní. Nevyzerá to na dohodu
Zdielať na

Ak chcú politici voľby pred letom, na rozhodnutie majú už len pár dní. Nevyzerá to na dohodu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V pondelok uplynie lehota, dokedy by bolo možné presunúť predčasné voľby na jún. Opozícia už kapitulovala a vinu hádže na prezidentku. Eduardovi Hegerovi sa jeho vláda bez dôvery parlamentu medzitým rozpadá a už dnes môžme hádať, s koľkými členmi premiér vlastne dovládne. "Atómovka" Igora Matoviča v podobe 500 eur pre každého voliča sa otriasa v základoch. Ostatné tri strany bývalej štvorkoalície jeho návrh podporiť nechcú. Aktuálne hrozí, že sa štát s rafinériou stretne na súde za už schválené 55 percentné zdanenie nadmerného zisku.

Poslanci rozhodli ústavnou väčšinou o predčasných voľbách v septembri. Keďže júnový termín bude od zajtra stratený, prichádza do úvahy ešte prvý júl. "To už vypršalo, to už sa nedá spraviť. keby reálne chceli voľby prvého, tak by museli sa dohodnúť so SaS, pokiaľ to neurobia, tak je to mútenie vody," povedal Boris Kollár, predseda NR SR. Na to zároveň odpovedal aj predseda strany SaS, Richard Sulík: "Dohoda bola na 30. septembri, ten vlak už odišiel. Nevidím dôvod sa znovu vŕtať sa v minulosti." Názor prezidentky Zuzany Čaputovej je však iný. "Je to ich rozhodnutie, nie moje, môj názor je, že by pomohli skoršie voľby," znegovala prezidentka. 

Ako nereálnu vidí predseda parlamentu pridať ešte aj bonusovú požiadavku Roberta Fica, aby prezidentka vymenila Hegera za úradnícku vládu. Považuje to za chiméru z úst Fica, ktorý za vinníka situácie označuje práve prezidentku. "Bola by v tom istom postavení, čo je teraz vláda Hegera," doplnil Kollár. "Je na rade pani prezidentka, keď to neurobí, tak máme 30. september. S plnou zodpovednosťou," odpovedal Robert Fico, líder strany SMER-SD. Europoslanec Michal Šimečka má na to iný názor: "Oni majú všetko v rukách. Hádzať to na prezidentku je detinské." Prezidentka zdôraznila, že komunikuje so všetkými, ktorí rešpektujú politickú kultúru. 

Zdá sa, že na termíne predčasných volieb sa nič nemení a budú sa konať o pol roka. dovtedy sa môžme presvedčiť, nakoľko multifinkčného premiéra máme. Heger už nemá ministra financií a najnovšie zdravotníctva. Keďže jeho vláda je v demisii, okruh náhradníkov je výrazne obmedzený. "Môžem vyberať len z existujúcich ministrov a premiéra," doplnila Čaputová. 

Uvoľnené posty prebral on sám. Politici si však vedia predstaviť, aby padali aj ďalšie ministerské hlavy. "Mal by odstúpiť aj pán Horecký," vyjadril sa Branislav Grohling, poslanec NR SR. "Potrebujeme ministra pôdohospodárstva, ktorý bude mať odvahu," doplnil Fico. 

Richard Sulík tvrdí: "Slovnaft žaluje za túto daň štát. A môže sa stať, nebude to hneď, také žaloby trvajú, že takú žalobu prehráme. A budeme to musieť všetko, alebo veľkú časť z toho vracať späť." V tejto veci sme kontakovali aj samotný Slovnaft. Reakcie sme sa ale nedočkali. 55% mimoriadnu daň pre Slovnaft poslanci schválili ešte koncom roka. Extra daň by mala priniesť 400 miliónov eur. Túto daň chce ale OĽaNO zvýšiť na 70% z nadziskov, čo je už v druhom čítaní.

Pritom sama Európska únia, ktorá síce odporúča nadmerné zisky zdaňovať, hovorí o maxime 33%. Ani tento návrh ostatné strany podporiť nechcú. "My určite nepôjdeme do žiadneho extrému. O čom sme priravení sa baviť je, ponechať to na 55%," tvrdil Sulík. "70% je veľmi veľa. Nepodporíme žiadne, ktoré nebudú kryté novými príjmami," podobne súhlasil aj Kollár. 

Otázne je preto, či má nápad s 500-eurovkami vôbec šancu prejsť parlamentom. A či vykrytie tohto návrhu cez návrh v súvislosti s rafinériou budú poslanci akceptovať. Igor Matovič, to ale nevzdáva."500 eur je idea, na ktorú som hrdý, lebo ak ľudia dostanú 500 eur, tak potom prídu voliť aj tie 2 milióny, ktorí sú zhnusení z politiky, ktorí nechodia voliť," ozrejmil Matovič. "Slovnaft nie je schopný zabezpečiť túto platbu. To by sme ich úplne zlikvidovali, zničili. Takže nemyslím si, že toto je to vykrytie," odpovedal Kollár. Ani predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová nesúhlasila s nápadom: "Na parlamentnej schôdzi boli návrhy z dopadom viac ako 3 miliardy eur na rozpočet. A my sa na tejto predvolebnej hitparáde populizmu odmietame zúčastňovať. Za daný návrh ani hlasovať nebudeme." 


Podľa opozičného Smeru voľby by sa takýmto spôsobom kriviť nemali. A proti je aj Progresívne Slovensko. "Je to absolútne nezmysel. Igor Matovič si musel nejaký spôsobom zdôvodniť túto volebnú korupciu," povedal Ladislav Kamenický, poslanec NR SR. "Ten ani netreba komentovať. To myslím, je každému jasné," ozrejmil Šimečka. 

Okrem toho v hre sú aj iné problémy a nástrahy Matovičovho nápadu. "To je diskriminácia voči ostatným voľbám. Ak keby sme mali všetky voľby vyriešiť 500 eurami, tak je to desať miliárd. Na to nemáme," dodal Kollár.  "Tak, čo sa stane. Ten človek príde, zoberie jeden lístok, hodí do urny a bude z toho taký miš maš, ako on má v hlave," doplnil Kamenický. 

Najbližšia schôdza v parlamente bude až 14. marca. Na pláne by mali byť všetky sporné návrhy. A to hlasovanie o zákaze nedeľného predaja, ale aj návrh o mimoriadnom zdanení Slovnaftu v prospech 500 euroviek pre každého voliča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy