Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europarlament vyzval politikov, aby nediskriminovali páry rovnakého pohlavia. Dvojica poslankýň návrh ostro kritizuje
Zdielať na

Europarlament vyzval politikov, aby nediskriminovali páry rovnakého pohlavia. Dvojica poslankýň návrh ostro kritizuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po vražde na Zámockej ulici európsky parlament vyzval slovenských politikov, aby napravili diskrimináciu a uznali páry rovnakého pohlavia. Po niekoľkých mesiacoch sa europoslancom namiesto vyžadovanej zmeny legislatívy dostalo zo slovenského parlamentu kritiky. Dvojica poslankýň Anna Záborská a Anna Andrejuvová predložili uznesenie, v ktorom europarlamentu odkazujú, aby neprekračoval svoje právomoci.

Týždeň potom, ako vrah popravil dvoch ľudí, poslali europoslanci na Slovensko odkaz. Skonštatovali, že Slovensko upiera dúhovým rodinám základné ľudské práva a vyzvali na nápravu. Medzi tých, ktorí nenávisti vytvárajú podhubie, zaradili politické aj cirkevné elity. Matúš Horváth a Juraj Vankulič boli zavraždení, pretože nenávisť sa stala úplne bežnou vecou. A nehovorím len o extrémistoch, akých máme aj tu.

Európsky parlament sa na spomínanej rezolúcii uzniesol veľkou väčšinou. Po niekoľkých mesiacoch prichádza odozva v podobe protinávrhu, ktorí predložili do parlamentnej podateľne dve poslakyne Oľano Záborská a Andrejuvová. Odkaz zo Štrasburgu v ňom označujú za nepravdivý osočujúci a hanobiaci slovenskú spoločnosť. Európskemu parlament naviac podľa nich prekračuje právomoci. "Mal by sa venovať skôr vzdelaniu," povedala Andrejuvová, "Apelujú na nás, aby sme išli moderným spôsobom a tolerovali aj iné názory," povedala Jana Bittó CIgániková. "V návrhu sú niektoré veci, ktoré podľa nás nie sú pravdivé, a preto sme podali protinávrh," uviedla Andrejuvová. 

Uznesenie má skôr, deklaratívne než praktické dôsledky, a či už prejde alebo nie, poslanci získajú vďaka nemu opäť raz priestor schuti sa pohádať. Zvlášť pred voľbami im na to, aby sa rozhorela kultúrna vojna veľa netreba, minulý týždeň napríklad stačilo, aby poslankyňa Záborská navrhla zmeniť v zákone pojem plod na nenarodené dieťa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy