Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Voliť poslancov môžu, no hlavu štátu nie. Nelogický stav pri voľbách zo zahraničia politici stále nenapravili
Zdielať na

Voliť poslancov môžu, no hlavu štátu nie. Nelogický stav pri voľbách zo zahraničia politici stále nenapravili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Voliť poslancov môžu, no hlavu štátu nie. Nelogický stav pri voľbách zo zahraničia politici napriek sľubom nenapravili. Desaťtisíce Slovákov tak stále nemôžu voliť prezidenta alebo prezidentku, ledaže by precestovali stovky a niekedy aj tisíce kilometrov. Príležitosť na nápravu dostanú poslanci už počas nadchádzajúcich dní. Rokovať sa bude v parlamente nielen o rozšírení voľby poštou, ale aj o ďalšom sľube hnutia OĽaNO - zaviesť odmenu za účasť vo voľbách v podobe desaťpercentnej zľavy na úradoch.

​Ján a Samo, dvojica Slovákov žijúca v Prahe. Sami chodia pravidelne voliť a osvetou sa k tomu v krajanskom spolku snažia primäť aj ďalších rodákov. Treba povedať, že celkom úspešne. Počet voličov zo zahraničia voľby od volieb stúpa a aj v nadchádzajúcich predčasných sa očakáva rekordný záujem. Prispieť by k tomu malo výrazné zjednodušenie korešpondenčnej voľby. Okrem iného bude totiž po novom možné požiadať o volebné obálky elektronicky.

Obaja naši spomenutí krajania sa chystajú 30. septembra odovzdať hlas priamo z pohodlia pražského domova. Pri nasledujúcich prezidentských voľbách ale už rovnakú možnosť mať nebudú. Rozšíriť voľbu poštou aj pri výbere hlavy štátu síce vláda vlani skúsila, no stroskotala. Zmena ústavy vtedy zároveň umožňovala spojiť euro a prezidentské voľby a to narazilo na nesúhlas hnutia Sme rodina. Potrebná 90-ka sa vtedy nenašla.

"Čo sa týka voľby prezidenta, aktuálne občania môžu voliť len vo vnútri krajiny. Čo sa týka volieb do Národnej rady a takisto napríklad referenda, v tomto prípade je možná voľba poštou," uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Druhý pokus rozšíriť voľbu poštou vláda aspoň nateraz neplánuje. Ak teda chcú Slováci voliť v budúcoročných prezidentských voľbách zo zahraničia, spoliehať sa musia na iniciatívu poslancov. Jedna z nich už do parlamentu dorazila, no vyhliadky na úspech jej zatiaľ chýbajú.

Poslanci OĽaNO totiž jedným dychom navrhujú dostať do paragrafov aj 10-percentnú zľavu na služby štátu, ale iba ako odmenu za účasť vo voľbách. Ak by zmena prešla od volebnej komisie, okrem hlasovacích lístkov by sme si prebrali aj potvrdenie o účasti a s ním až do ďalších volieb platili na úradoch menej za kolky. Nápadom skúsil Igor Matović zaujať už v predvolebnej ankete a pretlačil ho aj do programového vyhlásenia vlády. Aktuálne sa ale zdá byť politicky nepriechodný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy