Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
O parlamentné voľby zabojujú nové strany. Voličov chcú osloviť koalície, spájať sa plánuje aj Danko
Zdielať na

O parlamentné voľby zabojujú nové strany. Voličov chcú osloviť koalície, spájať sa plánuje aj Danko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / "Jablko", "Nevakcinovaní", či "Dobrý deň Slovensko". Aj tieto nové strany chcú zabojovať o parlamentné stoličky. Voliča chcú osloviť najmä široké koalície. Po Modrých sa do spájania hrnie aj Andrej Danko a jeho SNS. Na kandidátke pôjde so socialistami, komunistami a patriotmi. No rokovania o predvolebných koalíciách sa zrejme budú musieť urýchliť. Ich plány totiž môže nabúrať zmena, ktorá sa v tichosti prepašovala na rokovanie Národnej rady.

V parlamente sa nebojuje len o termín predčasných volieb, ale aj o to kedy sa začne kampaň. Sme rodina na poslednú chvíľu predložila pozmeňujúci návrh, ktorým sa menia pravidlá hry. Voľby by bolo možné vyhlásiť, už 242 dní pred ich konaním, čo znamená bezprostredne po prijatí uznesenia. "Politická vojna už začala a tento návrh je súčasťou medzistraníckeho boja," uviedol Ján Budaj, poverený riadením ministerstva životného prostredia. 

Táto zmena môže narušiť plány stranám, ktoré sa chcú spájať. Po vyhlásení volieb, totiž nie je možné meniť názov. Veľký pravicový blok by sa tak musel uspokojiť s menom jednej z existujúcich strán alebo sa vybrať cestou oficiálnej koalície. Tam je ale riziko, že sa nedostane do parlamentu. Na to treba sedem a nie päť percent ako pri samostatných stranách. Minister životného prostredia za tým vidí snahu eliminovať konkurenciu. "Bezúčelne to tam iste nedal. Iné vysvetlenie, že je to súčasť straníckych záujmov sa bohužiaľ tam nenúka," dodal Budaj. 

Ako povedal poslanec za Sme Rodina Miloš Svrček, nebol zámer, aby sa zamedzilo politickej súťaží a nech je formálne zaznamenaný každý výdavok. "Pravdepodobne ho podporíme. Takto by bol ešte priestor 4-5 mesiacov nekontrolovateľne dávať finančné prostriedky do kampane," ozrejmil poslanec Richard Takáč. 

Strany sa spájania napriek tomu nevzdávajú. Kým Modrí sú ochotní vytvoriť širokú koalíciu, KDH sa rozhodlo vydať inou cestou. Otvára svoju kandidátku. Hnutie má za sebou už ďalšie kolo rokovaní s premiérom Eduardom Hegerom. "KDH by to teoreticky pomohlo. Ale nevieme ako by si vyjasnili svoje pozície a či napríklad, ak by Heger nebol na tej dominantnej pozícii, či by sa využil jeho potenciál ako premiéra," spomenul analytik Václav Hřích. 

Kandidátku pre neho otvára aj minister Budaj. "Ja sa k tomu zatiaľ vyjadrovať nebudem, na to ešte príde čas," vysvetlil Eduard Heger. Ak v utorok prejde Svrčekov pozmeňujúci návrh, času nazvyš, v prípade existujúcich strán, už nebude. Mohol by sa ale stále vydať cestou zberu podpisov a vytvoriť úplne nový subjekt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy