Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
339. deň na Ukrajine: Viaceré krajiny sľúbili Ukrajine spolu 321 tankov
Zdielať na

339. deň na Ukrajine: Viaceré krajiny sľúbili Ukrajine spolu 321 tankov

KYJEV / Viaceré krajiny sľúbili Ukrajine spolu 321 tankov. Podmienky dodávok jednotlivých krajín sa líšia a Ukrajina túto pomoc potrebuje čím skôr. Podľa Ukrajiny Rusko pripravuje novú vlnu útokov do konca februára. Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexija Danilova sa Rusko pripravuje na maximálnu aktiváciu k prvému výročiu začiatku svojej invázie na Ukrajinu 24. februára. Ukrajina má bezpodmienečnú podporu Európskej únie a musí zvíťaziť nad ruskými útokmi, aby obránila európske hodnoty. Uviedla to v sobotu, 28. januára, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ukrajine sľúbili spolu 321 tankov, oznámil ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku

Viaceré krajiny sľúbili Ukrajine spolu 321 tankov. Oznámil to v piatok, 27. januára, ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku Vadym Omeľčenko. "Viaceré krajiny do dnešného dňa oficiálne potvrdili svoj súhlas dodať Ukrajine 321 tankov," povedal Omeľčenko v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. Dodal, že podmienky dodávok jednotlivých krajín sa líšia a Ukrajina túto pomoc potrebuje čím skôr. Omeľčenko nešpecifikoval, koľko tankov dodajú konkrétne krajiny. Nemecko v stredu, 25. januára, po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov ohlásilo, že dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2. Takisto povolí, aby tieto tanky nemeckej výroby dodali Kyjevu aj Poľsko a ďalšie krajiny. USA neskôr stredu oznámili, že Ukrajine pošlú 31 tankov Abrams. Británia už v polovici januára sľúbila dodávku 14 svojich tankov Challenger 2. Výcvik ukrajinských vojakov na ich obsluhu sa má ľa britského rezortu diplomacie začať na budúci týždeň.

Podľa Ukrajiny Rusko pripravuje novú vlnu útokov do konca februára

Rusko pravdepodobne "pripravuje novú vlnu útokov" na Ukrajine v období do konca februára. Oznámil to v noci na sobotu tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. Rusko sa podľa Danilovových slov pripravuje na maximálnu aktiváciu k prvému výročiu začiatku svojej invázie na Ukrajinu 24. februára. "Sú presvedčení, že k výročiu by mali dosiahnuť isté úspechy. Nie je tajomstvo, že sa pripravujú na novú vlnu do 24. februára," povedal Danilov pre rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL), píše Sky News. Danilov dodal, že Moskva má "úlohy" v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, aby sa dostala k ich hraniciam. Ruská armáda podľa jeho slov už týždeň uskutočňuje prieskum obranných spôsobilostí ukrajinských vojakov v Záporožskej oblasti. "V súčasnosti tam dochádza k zhromažďovaniu vojakov," povedal Danilov.

Von der Leyenová: Ukrajina bojuje za naše spoločné hodnoty

Ukrajina má bezpodmienečnú podporu Európskej únie a musí zvíťaziť nad ruskými útokmi, aby obránila európske hodnoty. Uviedla to v sobotu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Stojíme na strane Ukrajiny bez vykrúcania sa. Ukrajina bojuje za naše spoločné hodnoty, bojuje za dodržiavanie medzinárodného práva a za zásady demokracie, a preto Ukrajina musí vyhrať túto vojnu," povedala von der Leyenová na podujatí svojej Kresťanskodemokratickej únie  v nemeckom Düsseldorfe.

Šéfka EK tiež vyzvala na to, aby Nemecko rázne prešlo k obnoviteľným zdrojom energie, a to v záujme klímy i obmedzenia príjmov Moskvy. "Za žiadnych okolností sa nemôžeme vrátiť k závislosti od ruských fosílnych palív," uviedla von der Leyenová. "Je to generačná úloha, ktorú musíme zvládnuť," vyhlásila na krajinskom zasadnutí CDU v Severnom Porýní-Vestfálsku. Tento priemyselný región má podľa nej všetky predpoklady na to, aby z transformácie na čistejšie technológie vyšiel silnejší. Boj proti klimatickej zmene však nesmie byť vedený na úkor ekonomiky, zdôraznila predsedníčka eurokomisie. Dodala, že ruský prezident Vladimir Putin "si myslel, že nás môže vydierať našou závislosťou na rope, uhlí a zemnom plyne z Ruska", Nemecko si však rýchlo našlo iné zdroje. Von der Leyenová sa vyjadrila pred summitom EÚ-Ukrajina, ktorý je naplánovaný na 3. februára.

Najčítanejšie správy