Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Má referendum význam? Smer a Jednota dôchodcov vyzývajú na účasť, seniori ale prísť nechcú
Zdielať na

Má referendum význam? Smer a Jednota dôchodcov vyzývajú na účasť, seniori ale prísť nechcú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po tom, čo SaS nadobro pochovala novú 76-tku sa núka otázka, či má ešte sobotné referendum o skrátení volebného obdobia a následných predčasných voľbách nejaký význam. Napriek tomu strana Smer ľudí vyzýva na účasť. Výraznú podporu im vyjadruje aj Jednota dôchodcov. V hre je ale desiatka miliónov eur.

Jednota dôchodcov referendum podporuje s tým, že ho považuje za priamy nástroj a hlas občanov Slovenska. Podľa predsedu Michala Kotiana si demokraciu ctia a podporujú všetky jej aktivity. "Jednota dôchodcov prosí všetkých ľudí, teda nielen dôchodcov, ale všetkých ľudí, aby sa zúčastnili referenda ako najvyššieho sviatku demokracie," povedal Kotian. 

Ako povedal Juraj Blanár, ak bude referendum platné, automaticky bude novelizovaná ústava. K výzve na účasti na referende viedla dôchodcov aj nespokojnosť s napĺňaním petície. Parlament vzal ich petíciu na vedomie vlani v novembri. Jednota dôchodcov v nej žiadala napríklad mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 8 percent či rozmrazenie minimálnych starobných dôchodkov. "Jednotlivé body doteraz nie sú naplnené, dokonca ku niektorým sa ani len nikto nevyjadril," doplnil Kotian. 

Podľa opozičného Smeru a Hlasu je v sobotu dôležitá najmä účasť. "Vyzývame všetkých dôchodcov, ktorí nedostali 13. a 14. dôchodok v plnej hodnote, vyzývame všetky rodiny s deťmi a vyzývame aj tých podnikateľov. Aj týchto vyzývame, aby prišli k urnám a prišli na referendum," vyzývala Denisa Saková. Podľa Blanára je rozhodnutie v hlasovaní na ľuďoch, no je potrebné, aby sa ho zúčastnili. 

Samotní ľudia majú v tom ale úplne jasno a špeciálne aj dôchodcovia. Väčšina z opýtaných na referendum nepríde. "Nie nezúčastním. Nie, nie, to nemá žiadny zmysel, preto nejdeme. Tá vláda nie je tak, jak by mala byť, tak ľudia by mali mať možnosť to vyriešiť týmto spôsobom. Nepôjdem, pretože to považujem za zbytočné. Tá vláda, ktorá sa sem chystá po tom referende sa mi nepáči," povedali dôchodcovia v ankete. 

Ako ďalej dodal Igor Matovič, referendum je úplne zbytočné a rovnako aj tých 11 miliónov eur. Podľa Eduarda Hegera ide o kampaň pre Fica, aby si zabezpečil beztrestnosť. "Ale je to aj o zmene ústavy. Už dnes je dostatok hlasov na zmenu ústavy, takže o to viac, je to aj bezpredmetné," ozrejmil Heger. O dátume referenda rozhodla prezidentka Zuzana Čaputová ešte v novembri. Zároveň poznamenala, že nebude ľudí vyzývať ani odrádzať na jeho účasti. V referende budú ľudia rozhodovať o otázke, ktorá bola v petičných hárkoch uvedená ako druhá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy