Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Robert Fico vytiahol ďalšie nahrávky. Spochybňuje kajúcnikov a obviňuje Matoviča z daňových podvodov.
Zdielať na

Robert Fico vytiahol ďalšie nahrávky. Spochybňuje kajúcnikov a obviňuje Matoviča z daňových podvodov.

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico s Robertom Kaliňákom v rámci podpory účasti na svojom referende vyrukovali s tvrdením a nahrávkami, podľa ktorých dnešní kajúcnici pomáhali kryť daňové delikty Igora Matoviča pred rokom 2020. S protislužbou, že sa o nich nová vláda na čele s Eduardom Hegerom postará, keď budú hádzať špinu na Smer. Človek, na ktorého sa odvolávali, toto odmieta

Fico s Kaliňákom ešte donedávna čelili vážnemu obvineniu, že zneužívali silové zloťky na diskreditáciu politických oponentov, medzi nimi aj Igora Matoviča. Dnes Fico tvrdí, že Matovič je ten posledný, kto by mal hádzať kameňom keď sa hovorí o zneužívaní ochrancov zákona na vlastné ciele. 

Expremiér Fico dnes vyhlásil, že Igor Matovič ešte ako opozičník využíval služby profesionálných daňových kúzelníkov. Tí s pomocou uplácania policajtov a daňových kriminalistov vedeli urobiť z daňového podvodu zákonnú optimalizáciu. "Petrov pomohol spáchať daňový podvod na úrovni 11,3 mil. eur," povedal Kaliňák. 

Nahrávka Tigra

Exminister vnútra spomína Petra Petrova, známeho pod prezývkou Tiger. Petrov aktuálne svedčí vo viacerých kauzách spojených so Smerom a jeho nominantmi. Sám je obvinený práve z legalizácie príjmov a korupcie. "Ja som to nikdy ani nezatajil. Povedal som, áno zoptimalizoval som nejaké dane. Ja nehovorím, že som svätý, ja som to nikdy nepoprel," uviedol Peter "Tiger" Petrov. 

Nahrávka pochádza zrejme z auta, ktoré Petrovovi napichla tajná služba. Ficos Kaliňákom pustili aj ďalšie nahrávky, v jednej Ladislav Kotek z policajnej inšpekcie hovorí "Tiger na 100 percent zarobil na k*****ch okolo optimalizácii daní a neviem čoho, kto sa ho na to pýtal, tak má všetkých v p**i."

Televízia JOJ sa s Petrovom spojila. Tvrdí, že predmetná nahrávka sa Matoviča vôbec netýka. Fico s kaliňákom tvdia, že do podorivých aktivít mal byť cez túto skupinu kajúcnikov zapletený aj Eduard Heger. Nespresnili ako. "Preto nie my, kto sa bojí o beztrestnosť, dnes je evidentné, že je to matovič heger a ďalší, kto sú pri moci," povedal Fico. 

Fico v neposlednom rade tvrdí, že Petrov, Makó a spol. si vybavujú beztrestnosť tým, že fabulujú výpovede v korupčných kauzách, ktoré vedú k jeho najbližším ľuďom a priateľom, nevynimájúc spriaznených oligarchov Smeru. "Na výplody hlavy mafie, ktorú usvedčujú zo zločinov jeho vlastní spolupáchatelia, nebudeme reagovať. Neustály strach zo spravodlivosti evidentne neprospieva mentálnemu zdraviu Roberta Fica," uviedlo OĽaNO vo svojom stanovisku. 

"Veci, ktoré pán Fico opisuje, že som sa mal doznať nejakým príslušníkom polície, o tom, že som optimalizoval nejaké dane, tak to pravda je. Určite sa ale netýkajú pána Matoviča ani nikoho z jeho okolia. Nemám uzatvorenú žiadnu dohodu o vine a treste ani žiadny iný právny titul, ktorý by mi bránil k trestnoprávnemu konaniu môjho správania," povedal v telefonáte Petrov. 

Viac svetla aj do tohto prípadu by mohlo priniesť ak by sa verejnosť, ale aj dotknuté osoby ako Petrov dostali k celým nahrávkam polície a tajnej služby a nevzťahovali sa čiastkove vety, ako to už mesiace robia predstavitelia Smeru.

Témou bolo referendum

Referendum je podľa Smeru-SD jediné riešenie na situáciu na Slovensku. Hegera kritizoval aj v súvislosti s kompenzáciami nárastu cien energií, keď namiesto riešenia situácie "kašle" na ľudí a zháňa podpisy pod novú väčšinu 76 poslancov. Na referendum vyzýva aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. Jej podpredseda Erik Tomáš na piatkovej tlačovej konferencii pripomenul, že aj situácia s energiami je pokračovaním chaosu a nekompetentnosti. "Táto vláda už padla a nemala by sa zostaviť," dodal.

Referendum bude v sobotu 21. januára. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením NR SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Reakcia Hegera

Heger v reakcii uviedol, že nestojí za žiadnymi daňovými podvodmi a keďže je verejne činná osoba, každý si môže pozrieť jeho majetkové priznania. OĽANO Ficove tvrdenia nechcelo komentovať. "Na výplody hlavy mafie, ktorú usvedčujú zo zločinov vlastní spolupáchatelia, nebudeme reagovať. Neustály strach zo spravodlivosti evidentne neprospieva mentálnemu zdraviu Roberta Fica," uviedol mediálny tím OĽANO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy