Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dôchodcovia vyzývajú k účasti na referende
Zdielať na

Dôchodcovia vyzývajú k účasti na referende

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / O štrnásť dní sa uskutoční ďalší pokus o druhé úspešné referendum v histórii Slovenska. Na to je potrebné, aby sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, čo predstavuje približne dva milióny 200-tisíc občanov. Ale o prilákanie ľudí k hlasovacím urnám sa akosi nesnažia ani strany, ktoré ho iniciovali.

Pravdou je, že okolo referenda, ktoré má byť o dva týždne, je naozaj ticho. Hovorí o ňom iba strana, ktorá zozbierala potrebné podpisy a Jednota dôchodcov Slovenska, ktorá vyzvala svojich členov a ich rodinných príslušníkov, aby referendum podporili.

Stalo sa tak pred niekoľkými dňami a vo svojej výzve sa obrátila aj na tých, ktorí nie sú jej členmi. To nenechalo chladnou Veroniku Remišovú, podpredsedníčku vlády Slovenskej republiky. Tá vo svojom sobotnom (7. januára) statuse na sociálnej sieti vyzvala dôchodcov, aby sa nedali oklamať. "Najväčšia organizácia dôchodcov – Jednota dôchodcov na Slovensku, ktorá by mala byť nepolitická, vyzvala dôchodcov, aby sa zúčastnili Ficovho referenda za predčasné voľby, zabezpečili úspešnosť referenda, a teda čo najskorší návrat Fica a jeho klonov," napísala.

"Ja sa ani dôchodcom nečudujem, že volajú po predčasných voľbách a po referende, ktoré by to umožnilo, pretože tá ich situácia je naozaj strašná. Takmer polovica z nich je už pod hranicou chudoby a tá vláda v minulom roku im vôbec nepomohla, až na jednu malú almužnu," uviedol Erik Tomáš, poslanec NR SR. "Môj pohľad je, že referendum je najvyššia forma demokracie, preto mám k samotnému referendu veľkú úctu a, samozrejme, rešpektujem aj právo strany Smer, že iniciovali jeho vyhlásenie. Zároveň rešpektujem všetkých občanov, ktorí sa rozhodli podpísať v referendových hárkoch a takisto rešpektujem aj rozhodnutie Jednoty dôchodcov Slovenska, ktorí sa rozhodli vyzvať na účasť v referende," vyjadril sa Marián Viskupič, poslanec NR SR. 

"Nesúhlasím s tou referendovou otázkou, ale nikdy by som si nedovolil od toho ľudí odrádzať. Práve naopak, kto má záujem sa ísť vyjadriť k tejto otázke, nech ide. Je to jeho dobré ústavné právo. Ja môžem aj povedať veľmi otvorene, že ja to nepovažujem za vyhodené peniaze," vyhlásil Juraj Šeliga, poslanec NR SR.

Na výzvu Jednoty dôchodcov zareagovali aj samotní dôchodcovia. "Keby sa financovali referendá tak, že ktorá strana si to vymyslí, tak to aj zaplatí, tak by sme mali pokoj," napísal muž na sociálnej sieti. "Som dôchodkyňa, ale blbá nie. Síce americký fanklub si to o mne asi myslí," reagovala na výzvu na sociálnej sieti žena. Reakcií sa dočkalo aj odporúčanie Veroniky Remišovej o tom, aby sa dôchodcovia nenechali oklamať. "Zmrazili ste dôchodky do roku 2030, samozrejme, dovtedy tu pekne umrieme poznačení hladom, chladom a chudobou. Mňa sa netýka inflácia? Ja nie som človek? Nenávidím túto vládu. Ste netvory, neschopní riadiť tento štát! Už konečne vypadnite!" reagoval muž na jej odporúčanie. "Super, takýto odkaz dôchodcom ale choďte dať do schránok ako Fico, nie na Facebook, ktorý je pre nich mimo chápania," vyjadril sa muž na sociálnej sieti.

Pokiaľ ide o kampaň k referendu, Smer priznáva, že v nej ostal sám. A to aj napriek tomu, že referendum inicioval s Hlasom, SNS a aj odídencami z extrémistickej ĽSNS. "Jediná strana, ktorá sa pustila do kampane a bude robiť kampaň je Smer-SD, áno," vyhlásil Róbert Fico, predseda strany Smer-SD. "Strana Hlas podporí všetkými možnými komunikačnými prostriedkami, ktoré budeme mať k dispozícii, toto referendum," vyjadril sa Erik Tomáš.

Referendum obsahuje jedinú otázku: Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR? To, či má referendum šancu na úspech alebo nie už naznačili viaceré prieskumy. Realita sa ale ukáže 21. januára.

"K úcte k referendu patrí aj to, aby sa nezneužívalo na stranícke alebo priamo politické účely, pretože potom sa stane presne to, že ľudia volia nohami, nezúčastnia sa a výsledok je, že máme v celej našej 30-ročnej histórii jedno úspešné referendum," povedal Viskupič. "V prvom rade si myslím, že drvivá väčšina ľudí, ktorá na to referendum príde, sa vyjadrí, že, samozrejme, si želá takúto demokratickú novelu ústavy. Otázna je účasť, ktorá je prísne nastavená," vyhlásil Šeliga.

"Rozpadnutá vládna koalícia sa spolieha na to, že 21. januára nebude referendum úspešné, že nepríde dosť ľudí," povedal Fico. "Ešte raz bude pán Fico spomínať niečo o tom, že tu niekto marí referendum alebo používať tento naratív, tak ja naňho asi podám trestné oznámenie. On sa na to vykašľal, tak nech tu nešíri poplašné správy, že my to maríme, lebo to je hanba," vyjadril sa Šeliga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy