Oblačno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Pred kľúčovým hlasovaním o vláde sa objavili informácie, že koalícia obetuje ministra vnútra
Zdielať na

Pred kľúčovým hlasovaním o vláde sa objavili informácie, že koalícia obetuje ministra vnútra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dôležitý je každý hlas. O osude vlády sa rozhodne v utorok 13. decembra. Včera sa podarilo dostať na palubu nezaradeného poslanca Miroslava Kollára. Začalo sa pritom špekulovať o tom, kam až je koalícia ochotná zájsť. Na svoju záchranu možno bude musieť obetovať ministrov. Šéf Smeru Robert Fico upozorňuje, že ide o politickú korupciu.

"Hlas jedného nezaradeného poslanca stojí 15 miliónov korún,povedal Fico pred 17 rokmi. Prešlo 17 rokov a Fico stále obviňuje pravicovú vládu z politickej korupcie. Tvrdí, že sa k nej uchyľuje, aby sa vyhla vysloveniu nedôvery. "Čo ponúkli Kollárovi, že zrazu zmenil názor? To mi chcete povedať, že vyhrala idea demokracie," doplnil Fico. Miroslav Kollár politickú korupciu odmieta, priznáva ale jednoznačný kalkul. "V tom, že ten stredopravý volič nemá dnes koho voliť," dodal Kollár. 

Čím neskôr budú voľby, tým je väčšia šanca, že sa podarí vyskladať politický subjekt na štýl SDKÚ. Okrem hlasu Kollára, je pre koalíciu nevyhnutné si zabezpečiť aj ďalšie. Zvážiť musí veľkú obetu. Čoraz častejšie sa skloňuje rekonštrukcia vlády. Prvým na odstrel má byť minister vnútra Roman Mikulec. V kuloároch sa už šušká meno náhradníka. Má ním byť súčasný podpredseda národnej rady Gábor Grendel. "Nemôžem prezrádzať svoje zdroje, ale pochádza to od ľudí, ktorí sú priamo súčasťou vládnej koalície," povedal Peter Pellegrini. 

Ak bude Roman Mikulec odvolaný,znamená to, že koalícia môže rátať s ďalším hlasom. Martin Borguľa pritom nebol jediný poslanec Sme rodina, ktorý má ministra v zuboch. "Je to o tom, že chcete odvolať pána Mikulca a ste sa dohodli s pánom Borguľom? Nie, nie ... ja, keď budem chcieť odvolať ministra, tak dám návrh sám," uviedol Boris Kollár. 

"V tomto momente nemám takú informáciu, že by mal skončiť, ale v politike sa menia veci zo dňa na deň. Môžem hovoriť za seba, ja byť takáto požiadavka, tak by som to zvažoval," konkretizoval minister obrany Jaroslav Naď. Otvára sa otázka, či by sa pre zachovanie vlády vzdal stoličky aj Igor Matovič. "Všetci viete, že akonáhle si platforma Oľano, ja dáme podmienku, aby odišiel, tak Igor Matovič neodíde ani v roku 2080," povedal Miroslav Kollár. 

Súvisiace články