Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Matovič chce obnoviť zákon o osobitnom odvode pre banky. Znamenal by možné nevýhody pre Slovákov
Zdielať na

Matovič chce obnoviť zákon o osobitnom odvode pre banky. Znamenal by možné nevýhody pre Slovákov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Drahšie úvery, menej pobočiek a iné nevýhody možno onedlho čakajú Slovákov. V národnej rade sa má objaviť novela zákona o osobitnom odvode pre banky. Takýto odvod tu už bol. Zaviedol ho Robert Fico a Igor Matovič ho v roku 2020 slávnostne zrušil. Teraz ho chce znovu oživiť. Musí ale nájsť niekoho, kto si to v parlamente zoberie na zodpovednosť. Vláda to pre uzatvorené memorandum urobiť nemôže.

"Každá finančná inštitúcia je súkromný subjekt, to znamená, že príjmy môže mať iba od klientov. Keď má mať vyššie výdavky, tak to môže zaplatiť iba ak nejaká banka odíde, predá to inej banke alebo zmenší počet pobočiek. Na vyšších úrokových sadzbách, čo sa týka úverov a nižších úrokových sadzbách, čo sa týka vkladov. Môžu to byť vyššie poplatky," zhodujú sa analytici Martin Vlachynský a Pavel Škriniar. "Môže nastať strata reputácie a dôveryhodnosti Slovenska a možná strata existujúcich i budúcich investorov na Slovensku," povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič. "Ak by sme im znížili DPH, bolo by to nepríjemné," doplnil Vlachynský.

Banková asociácia je zaskočená a neskrýva prekvapenie. "Osobitný odvod zníži kapitál v slovenských bankách a zmenší priestor na úverovanie, teda podporu slovenskej ekonomiky v časoch energetickej nedostatočnosti a ťažkej ekonomickej situácii," vyjadrila sa PR manažérka Slovenskej bankovej asociácie Daniela Gilányi. Banky zároveň spĺňajú záväzky vyplývajúce z memoranda s ministerstvom financií z roku 2020. Vlastne ich vo všetkých aspektoch prevyšujú. To ale súčasnému ministrovi financií a predtým premiérovi Igorovi Matovičovi neprekáža. "Na novú éru vzťahov medzi bankami a štátom. Banky neberieme za nepriateľov, ale za súčasť nášho spoločenstva," uviedol Matovič.

Pozmeňovací návrh by už aj bol, pre memorandum ale vláda oficiálne bankový odvod zaviesť nemôže. Hľadá sa preto poslanec, ktorý ho od Národnej rady predloží. Predseda NR SR Boris Kollár povedal, že by za to zahlasoval. Bankový odvod sa má už v stredu, 30. novembra, objaviť v parlamente. Zatiaľ sa ale k nemu nikto nepriznáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy