Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový zákon spustil zoznam telefónnych čísel, ktorý zamedzí volaniam z marketingových firiem
Zdielať na

Nový zákon spustil zoznam telefónnych čísel, ktorý zamedzí volaniam z marketingových firiem

BRATISLAVA / Koniec nevyžiadaným telefonickým ponukám bambusových ponožiek, výživových doplnkov či finančných služieb. Nový zákon o elektronických komunikáciách v novembri spustil zoznam telefónnych čísel, ktorý zamedzí takýmto volaniam z marketingových firiem.

Na webovej stránke nevyziadanevolania.sk sa môžete začleniť do zoznamu telefonických čísiel, na ktoré marketingoví pracovníci už nebudú môcť volať. Prvým krokom je z pozície účastníka kliknúť na možnosť vstúpiť a napísať svoje telefónne číslo. Počas prvej registrácie je potrebné odkliknúť súhlas v rámci GDPR. "Je chránená tá databáza a nemá k nej nikto prístup," vysvetlil riaditeľ odboru štátneho dohľadu elektronických komunikácií, Dušan Mozola.


Následne stačí zavolať na číslo 0800 888 000 z linky, ktorú si chcete registrovať. Po potvrdení je v ponuke viacero marketingových sfér, v rámci ktorých firmy telefonicky ponúkajú svoje služby a tovar. "Tam si už viete vybrať svoje preferencie, z ktorých oblastí chcete, aby boli volania voči vám realizované, alebo si zakliknete všetky oblasti, aby vás nekontaktovali firmy vôbec. Ja som si to vyskúšal, naozaj to trvá rádovo do jednej minúty. Je to intuitívne a veľmi jednoduché," vysvetlil minister dopravy Andrej Doležal.


Preferencie je možné kedykoľvek zmeniť

"Pre call centrá a tých, ktorí vás navolávajú, je dôležitý dátum 1. a 16., kedy tú vašu voľbu v rámci mesiaca musia
akceptovať a podľa nej sa správať," uviedol predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, Ivan Marták. Databáza sa netýka ankiet a prieskumov verejnej mienky ani kontaktu firiem s ich vlastnými zákazníkmi, medzi ktoré patria napr. mobilní operátori alebo banky. Minimálna pokuta za nedodržanie nového zákona je 200 eur, stúpať ale môže oveľa vyššie. "Sankcia je až po 5 percent obratu. Najprv by sme ale radi vychovávali, až potom trestali," uviedol Marták. "Stránka umožňuje podať podnet na marketingový subjekt s podozrením na porušenie zákona a my ho musíme prešetriť," vysvetlil Mozola.

Hovory zo zahraničia sa bude regulačný úrad snažiť postihovať cez spoluprácu s ďalšími subjektmi. "A cez mobilných operátorov, ktorí by ich volania mali v masovom meradle limitovať," dodal Marták.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy