Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Premiéri V4 sa opäť stretli na Slovensku. Hovorili budú o dôležitých témach
Zdielať na

Premiéri V4 sa opäť stretli na Slovensku. Hovorili budú o dôležitých témach

Google News Button Sledovať správy

KOŠICE / Do známej košickej rekreačnej oblasti Bankov dnes pricestovali predsedovia vlád vyšehradskej štvorky. Rokovalo sa síce o vážnych témach, ale pozornosť hneď na začiatku upútalo stretnutie Eduarda Hegera s Viktorom Orbánom. Slovenský premiér mal pre svojho maďarského kolegu pripravený zaujímavý darček.

Úvod košického summitu začal srdečným zvítaním sa slovenského premiéra Eduarda Hegera s jeho maďarským kolegom Viktorom Orbánom. Maďarský premiér dostal od toho nášho slovenského hneď po privítaní darček, ktorý určite ani on sám nečakal .Podľa Eduarda Hegera to bola jeho diplomatická reakcia na škandál so šálom so symbolom Veľkého Uhorska, ktorý mal Viktor Orbán na sebe počas nedávneho futbalového zápasu.

"Asi ste postrehli, ale s premiérom Maďarska Viktorom Orbánom sme sa dnes zvítali a ja som mu teda daroval nový šál," povedal Heger. Maďarský premiér sa k diplomatickému škandálu vyjadril tiež a veľmi stručne. "Angličan hovorí take it easy, teda berte to s ľahkosťou," reagoval Orbán.

V4 ale rokovala aj o oveľa zložitejších témach. V najstaršom slovenskom hoteli sa hovorilo o energetickej kríze i nelegálnej migrácii. Poľský premiér prišiel požiadať toho maďarského, aby urýchlil ratifikáciu vstupu Fínska a Švedská do severoatlalntickej aliancie a zdá sa, že bol úspešný. "Maďarsko podporuje členstvo týchto dvoch krajín v NATO na prvom zasadnutí parlamentu. Budeme to mať na programe," dodal Orbán.

Na rokovací stôl sa dostala aj téma, ktorou teraz slovensko žije najviac. Eduard Heger požiadal svojich vyšehradských partnerov, aby nám v prípade potreby pomohli personálne s lekármi v našich nemocniciach. "Samozrejme, o konkrétnych číslach sme sa dnes ešte nevedeli rozprávať, ale som rád, že kolegovia povedali, že preveria mžnosti. V každom prípade vedeli dnes ponúknuť, že v prípade na pohraničí vedia poskytnúť svoje kapacity," konkretizoval Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy