Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Doktorka, ktorá sa po 8 rokoch vrátila zo zahraničia: Lekári na Slovensku nie sú dostatočne oceňovaní
Zdielať na

Doktorka, ktorá sa po 8 rokoch vrátila zo zahraničia: Lekári na Slovensku nie sú dostatočne oceňovaní

ŠAĽA / Dlhodobým negatívnym trendom medzi viacerými mladými lekármi je to, že sa po štúdiu odchádzajú pracovať do zahraničia. Na Slovensku však vzniká sieť integrovaných lekárskych centier, ktorá má za cieľ okrem iného zatraktívniť lekárske povolanie. Centrá disponujú moderným vybavením a uľahčujú pacientom život tým, že pod jednou strechou nájdu viacerých špecialistov. Aktuálne je dokončených 16 centier a pribudne ďalších 49.

Mnohí začínajúci lekári odchádzali a stále odchádzajú pracovať do zahraničia. Jedným z nich bola aj lekárka Katarína, ktorá sa ale po 8 rokoch v Nemecku vrátila na Slovensko. "Ja som sa po štúdiu na LF v Bratislave rozhodla odísť do zahraničia, tam bola najmä finančná motivácia. V tej dobe, čo bol rok 2010, boli platy lekárov v nemocniciach relatívne dosť nízke," povedala všobecná lekárka Katarína Kováčová. 

V Nemecku nazbierala mnoho cenných skúseností, no niečo ju predsa len ťahalo domov. "Prostredie bolo veľmi príjemné. Ja som tam pracovala rada, som sa cítila doceňovaná, ale časom človek zistí v zahraničí, že predsa mu niečo chýba - bola to rodina a priatelia," uviedla Kováčová. Hoci si spravila atestáciu v odbore nefrológia, po návrate na Slovensko sa stala všeobecnou lekárkou. "Chýba na Slovensku skutočne veľa tých všeobecných lekárov. Ten priemerný vek je približne okolo tých 59 rokov," povedala. 

Poliklinika v Šali je dôkazom toho, že keď sa chce, tak zdravotnícke zariadenia môžu vyzerať inak. Vďaka integrovanej starostlivosti sietí centier sa skvalitnila a zjednodušila starostlivosť o pacientov. Tí už nemusia za ošetrením dochádzať do vzdialenejších regiónov alebo neprimerane dlho čakať na vyšetrenie. "Čo sa týka centier, tá vybavenosť tých ambulancií je vynikajúca. Sú tu aj najmodernejšie prístroje, ktorými vieme väčšinu, 90 % problémov pacientov, poriešiť priamo v ordinácii," uviedla Kováčová. 

Na projekt vyčlenili 50 miliónov eur, z čoho 45 tvoria prostriedky zo štrukturálnych fondov a 5 miliónov € je príspevok zo štátneho rozpočtu. "Veľmi oceňujú moderné priestory, oceňujú spoluprácu s kolegami. Je tu viacero špecialistov pod jednou strechou," povedala Kováčová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy