Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za hranicami prišli na stámiliónové daňové podvody. Obvinený je aj Slovák
Zdielať na

Za hranicami prišli na stámiliónové daňové podvody. Obvinený je aj Slovák

PRAHA / 13 ľudí zadržala česká národná centrála proti organizovanému zločinu. Medzi obvinenými je aj Slovák. Mal byť mozgom skupiny, ktorá podľa kriminalistov okradla štát na daniach o 200 miliónov českých korún

String  - to je krycí názov medzinárodnej operácie, na ktorej sa podieľala slovenská polícia a česká Národná centrála pre boj s organizovaným zločinom. Vytvorili spoločný tím. Niekoľkomesačná mravenčia práca detektívov v oblasti zločinu za neplatenie daní skončila zatknutím 13 ľudí. "Policajti nášho útvaru v spolupráci s colnou správou uskutočnili v minulých dňoch operáciu, ktorá sa týkala prípadu krátenia daní. Obvnených bolo celkovo 13 osôb, z ktorých 12 bolo v Českej republike a jedna osoba na Slovensku," povedal hovorca Národnej centrály pre boj s organizovaným zločinom Jaroslav Ibehej.

Centrála proti odhaľovaniu organizovaného zločinu požiadala o spoluprácu slovenských policajtov a požiadala ich o zaistenie majetku v hodnote 72 miliónov českých korún. Česká polícia už zaistila české bankové účty, kde bolo 1,2 milióna korún. Údajní páchatelia podnikali s kopírkami a náplňami, podľa výsledkov vyšetrovania kriminalistov ale vystavovali faktúry na obchody, ktoré nikdy neprebehli v stovkách miliónov korún. 

"Spôsobená škoda podľa našich záverov dosiahla takmer dvestomiliónov korún. V rámci fiktívnych obchodov s elektronikou a tonermi," doplnil Ibehej. Na troch z trinástich obvinených súd povolil väzobné stíhanie. Všetkým hrozí až 10 rokov za krátenie daní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy