Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zo Slovenska sa stala štrajkujúca krajina. Pridali sa aj odborári štátnych záchraniek
Zdielať na

Zo Slovenska sa stala štrajkujúca krajina. Pridali sa aj odborári štátnych záchraniek

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zo Slovenska sa stala štrajkujúca krajina. Odborári sa sťažujú, že štát nepomáha s vysokou infláciou. Pre dlhodobé neriešenie problémov vyhlásili štrajkovú pohotovosť aj odborári štátnych záchraniek.

Nespokojnosť zamestnancov a zamestnávateľov sa šíri celou spoločnosťou naprieč všetkými sektormi a všetkými profesiami. Záchranári upozorňujú na nedostatok personálu, čo vedie k veľkému počtu nadčasových hodín. "Ideálne navýšenie platov, my by sme si predstavovali 500 eur v hrubom na zamestnanca," informuje doktorka Zuzana Pukancová.

"Je na ťahu ministerstvo financií, aby po dohode s ministerstvom zdravotníctva dali definitívu tomu, že zdravotníci nám nebudú odchádzať, ale zvýši sa im zárobková úroveň," informuje Anton Szalay, predseda odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. Platy zamestnancov na Slovensku sú v porovnaní s inými krajinami nízke. Odborári bojujú za ich zvýšenie. "My máme dohodnuté 3 percentá od prvého júla tohto roka, ale tá dohoda bola uzavretá ešte v čase, keď ešte nikto netušil, že bude vojna," tvrdí Monika Uhlerová, viceprezidentka konfederácie odborových zväzov.

"Pokiaľ sa tým nebude vláda vážne zaoberať, predpokladáme, že ešte teraz by to mali urobiť do prvého júla, máme pripravený scenár, tam už je štrajk, nie protest a to je na mesiac september," tvrdí predseda odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek. Ak sa tak nestane, poniektorí plánujú štrajkovať, iní si radšej počkajú na rozhodnutia vlády. 

Regióny organizujú protesty priebežne na celom Slovensku. Vo viacerých mestách a obciach dochádzalo k vypínaniu verejného osvetlenia. Bystrický región preto vo štvrtok, 16. júna, organizoval protest. "Nevidíme už inú možnosť ako na súčasnú situáciu naďalej upozorňovať aj zapájaním sa do štrajkovej pohotovosti," dodáva Daniela Piršelová, hovorkyňa Únie miest Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy